Aruba

Luchthaven Aruba ontving record aantal passagier in 2023

ORANJESTAD – De airport van Aruba heeft een nieuw record gevestigd in 2023, met een ongekende stijging in passagiersverkeer. In 2023 waren er dertien procent meer passagiers vergeleken met 2022. Volgens de luchthaven een herstel van acht procent ten opzichte van 2019.

Met bijna 1,4 miljoen vertrekkende passagiers heeft het vliegveld naar eigen zeggen een belangrijke mijlpaal bereikt, waarmee het zich positioneert als regionale leider in de luchtvaartindustrie.

Van de passagiers in 2023 vertrok 72 procent naar de Verenigde Staten, 4 procent naar Canada, veertien procent naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, zes procent naar Europa en vier procent naar de Nederlandse Caribische eilanden.

De Canadese markt groeide met 82 procent, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied met 51 procent, de Nederlandse Caribische eilanden met veertien procent en de VS met negen procent.

Maar het aantal Europese passagiers daalde met achttien procent vergeleken met het voorgaande jaar.

Bezettingsgraad

Het aantal bezette stoelen tijdens een vlucht, de bezettingsgraad van de vliegtuigen vanuit Aruba was ook zeer positief, vooral voor de Noord-Amerikaanse (VS en Canada) en Latijns-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, met respectievelijk gemiddelden van 92 procent en 83 procent in 2023.

Het aantal vliegbewegingen in 2023 heeft nog niet het niveau van 2019 bereikt, maar bevindt zich in een herstelfase van 92 procent. De luchtvaartoperaties kenden vorig jaar een hoge laadfactor en enkele luchtvaartmaatschappijen gebruikten grotere vliegtuigen.

Uitbreiding

Meer reizigers kiezen voor Aruba als bestemming, wat de toeristische industrie van het eiland ten goede komt en meer kansen creëert. Het huidige uitbreidingsproject Gateway 2030 van Aruba Airport ondersteunt deze kansen verder, waarbij de eerste fase in 2024 wordt voltooid en dit jaar wordt begonnen met een belangrijke nieuwe uitbreidingsfase.

Gebaseerd op maandelijkse enquêtes over passagierstevredenheid en -ervaringen, heeft Aruba Airport in 2023 goed aan de behoeften en verwachtingen van zijn passagiers voldaan.

Ondanks deze resultaten zal de focus van Aruba Airport in de komende jaren niet alleen liggen op het uitbreiden en onderhouden van reismogelijkheden en luchthavenervaringen, maar ook op de bouw van aanvullende infrastructuur in de volgende fasen van het Gateway 2030-project.

Vorig jaar introduceerde Aruba Airport enkele innovatieve diensten, breidde het zijn routenetwerk uit en implementeerde het geavanceerde technologieën, wat ongetwijfeld een fundamentele rol speelde in het aantrekken van meer passagiers en luchtvaartmaatschappijen.

Deel dit artikel