Aruba

Aruba staat stil bij Wereld Wetlands Dag

ORANJESTAD – Op 2 februari werd wereldwijd stilgestaan bij Wereld Wetlands Dag, dit jaar met het thema ‘Wetlands en Menselijk Welzijn’. Deze dag benadrukt het cruciale belang van wetlands voor het welzijn van de mens en het behoud van biodiversiteit.

Het thema van 2024 onderstreept de noodzaak voor acties ter behoud en herstel van wetlands, ecosystemen rijk aan biodiversiteit die essentieel zijn voor de gezondheid, economie en cultuur van de mensheid. Het internationale verdrag The Convention of Wetlands, opgericht op 2 februari 1971, dient als een fundament voor de bescherming van deze unieke natuurgebieden.

Wetlands, zoals zoutpannen, mangrovebossen en koraalriffen, vormen ongeveer zes procent van het wereldoppervlak en zijn van onschatbare waarde voor het milieu. Ze bieden diensten zoals waterzuivering, biodiversiteitsbehoud, voedselvoorziening en bescherming tegen klimaatverandering. Desondanks is sinds 1970 een derde van de wetlands wereldwijd verdwenen.

De viering van Wereld Wetlands Dag is een uitgelezen kans om aandacht te vragen voor de bescherming en het herstel van deze gebieden. De Directie Natuur en Milieu (DNM) moedigt iedereen aan om bij te dragen aan het behoud van wetlands door middel van verschillende acties, zoals het delen van foto’s van wetlands, het beschermen en herstellen van deze gebieden, het verminderen van chemisch afval en het bevorderen van een duurzame levensstijl.

Inspanningen voor het behoud van wetlands zijn cruciaal voor Aruba’s collectieve welzijn. De overheid roept op tot het delen van verhalen en activiteiten op sociale media met hashtags zoals #WWD2024, #WetlandsandHumanWellbeing, en #ActforWetlands, om bewustzijn te vergroten en eenieder aan te moedigen tot actie over te gaan.

Deel dit artikel