Aruba

Arubaanse politie arresteert voormalig gevolmachtigd minister Guildred Besaril

De voormalige gevolmachtigd minister van Aruba in Nederland, Guildred Besaril nog aan het werk in Den Haag | Foto: archief

ORANJESTAD – De Landsrecherche op Aruba heeft vanochtend de voormalige gevolmachtigd minister van Aruba in Nederland, Guildred Besaril (49), gearresteerd. Het onderzoek, dat de naam ‘Tulipan’ draagt, focust zich op onregelmatigheden binnen het Arubahuis gedurende de periode van 2018 tot en met 2021, een tijd waarin Besaril diende als gevolmachtigd minister voor regeringspartij MEP.

De arrestatie van Besaril volgt op de eerdere aanhouding van Glenn Ling, de voormalig waarnemend-directeur van het Arubahuis, die ook verdacht wordt van betrokkenheid bij deze onregelmatigheden. Hij is inmiddels na verhoor vrijgelaten.

Het Openbaar Ministerie op Aruba en de Landsrecherche zetten hun onderzoek voort, waarbij meerdere aanhoudingen niet worden uitgesloten.

Onthullingen

Deze zaak heeft de aandacht getrokken van politieke partijen en de media, vooral na onthullingen over het vermeende misbruik van fondsen door Besaril voor persoonlijke uitgaven. Parlementariërs van de oppositiepartij AVP hadden hierover vorig jaar aangifte gedaan, wat de zaak onder de publieke aandacht bracht.

Sinds het onverwachte aftreden van Besaril in juni 2022, hebben er verschillende ontwikkelingen plaatsgevonden die licht werpen op de mogelijke redenen achter zijn vertrek. Een rapport van de Centrale Accountantsdienst en een belastende email van bezorgde medewerkers van het Arubahuis hebben bijgedragen aan de speculaties over onzorgvuldig beheer van overheidsgelden en persoonlijke verrijking.

De zaak heeft geleid tot een breder debat over transparantie en verantwoordelijkheid binnen het bestuur van Aruba, vooral in het licht van eerdere corruptieschandalen. De arrestatie van Besaril benadrukt de voortdurende inspanningen van het Openbaar Ministerie om financiële onregelmatigheden aan te pakken en verantwoording te eisen van publieke functionarissen.

Deel dit artikel