Nieuws op Aruba

Bijna 80 procent van Aruba heeft overgewicht

ORANJESTAD – Een recent onderzoek naar de gezondheid van de Arubaanse bevolking, uitgevoerd door de Directie Volksgezondheid (DVG), onthult een alarmerende stijging in het aantal gevallen van overgewicht en obesitas. Uit voorlopige gegevens van het STEPS 2023 onderzoek blijkt dat bijna tachtig procent van de bevolking te kampen heeft met overgewicht of obesitas.

Deze schokkende cijfers tonen aan dat de strijd tegen overgewicht en de daaraan gerelateerde chronische ziekten op het eiland, ondanks herhaalde pogingen vanaf 2010 niet gewonnen is. De gezondheidsrisico’s die samenhangen met overgewicht hebben een steeds grotere impact op de Arubaanse samenleving, concludeert STEPS 2023 op basis van haar data.

De prevalentie van hoge bloeddruk staat op bijna dertig procent, met een hoger percentage van ruim 32 procent dan bij vrouwen, van wie ruim 26 procent een hoge bloeddruk heeft. Daarnaast heeft tien procent van de bevolking te maken met diabetes en bijna 35 procent met een hoog cholesterolgehalte. Deze aandoeningen zijn significant hoger onder vrouwen met bijna 38 procent tegen mannen met ruim 25 procent als het gaat om cholesterol.

De impact van obesitas strekt zich uit over alle leeftijdscategorieën en beïnvloedt zowel mannen als vrouwen. Met bijna zestig procent van de mensen met overgewicht die obees zijn, en zonder concrete cijfers over morbide obesitas vanwege lopende analyses door de Pan American Health Organisation), PAHO, is de urgentie voor effectieve interventies en beleidswijzigingen groter dan ooit.

De cijfers uit het STEPS 2023 onderzoek benadrukken de noodzaak voor Aruba om verdere stappen te ondernemen in de aanpak van overgewicht en obesitas. Experts en beleidsmakers worden uitgedaagd om innovatieve oplossingen te vinden die niet alleen gericht zijn op het verminderen van deze percentages, maar ook op het bevorderen van een gezonde levensstijl onder de Arubaanse bevolking.

De resultaten van dit onderzoek vormen een cruciale oproep tot actie voor zowel de lokale overheid als de gemeenschap, om samen te werken aan een gezonder Aruba waar toekomstige generaties kunnen opgroeien in een omgeving die gezondheid en welzijn bevordert.

Deel dit artikel