Nieuws op Aruba

Verdachten zaak Kwihi op Aruba geschorst, onderzoek naar corruptie in volle gang

Foto - 24ora

ORANJESTAD – De rechter-commissaris op Aruba heeft gisteren de voorlopige hechtenis van de verdachten Eumar Koolman en Marilu Maduro bevolen, maar de twee mogen thuisblijven als zij zich melden wanneer zij worden opgeroepen voor nader verhoor. 

Deze ontwikkeling voegt een nieuw hoofdstuk toe aan het onderzoek dat begon in februari vorig jaar en verband houdt met dienstverleningsovereenkomsten van de voormalig minister van Transport, Communicatie en Primaire Sector, Chris Romero van regeringspartij MEP.

De dienstverleningsovereenkomsten werden gesloten tussen 2017 en 2021. Volgens bronnen zou er sprake zijn van frauduleuze geldstromen vanuit de overheid naar derden.

De situatie rond de verdachten Koolman en Maduro is uniek: hoewel hun voorlopige hechtenis is bevolen, wordt deze niet uitgevoerd zolang zij aan bepaalde voorwaarden voldoen, waaronder zich melden voor nader verhoor. Deze beslissing volgt op eerdere ontwikkelingen waarbij zij werden vrijgelaten omdat hun detentie niet meer nodig werd geacht voor het onderzoek.

Een interessant aspect van deze zaak is de rol van Eumar Koolman, die eerder kortstondig werd vastgehouden, maar om persoonlijke redenen werd vrijgelaten. Er zijn aanwijzingen dat Koolman’s bedrijf betrokken was bij de vermeende corrupte praktijken, waarbij ‘spookambtenaren’ werden ingezet die wel betaald kregen, maar geen feitelijke werkzaamheden verrichtten.

Het onderzoek naar de zaak Kwihi is nog steeds in volle gang, en nadere aanhoudingen worden niet uitgesloten. De onthullingen en ontwikkelingen in deze zaak blijven de aandacht trekken, met name vanwege de mogelijke betrokkenheid van hooggeplaatste ambtenaren en de complexiteit van de vermeende corrupte praktijken.

Deel dit artikel