Politie en Justitie

Nieuw wetboek van Strafvordering op Aruba belooft veranderingen ten goede

ORANJESTAD – In april treedt het nieuwe wetboek van Strafvordering in werking op Aruba. Een groot aantal zaken zijn daarin opgenomen die slachtoffers van misdrijven aanzienlijk meer rechten geven. Aruba zou de eerste jurisdictie zijn binnen het Koninkrijk die het nieuwe wetboek implementeert.

Met het nieuwe wetboek hebben slachtoffers de mogelijkheid om bijvoorbeeld processtukken in te zien, een recht dat voorheen niet bestond. Dit geeft hen beter inzicht in de zaak die hun leven diepgaand heeft beïnvloed. Bovendien geeft het spreekrecht tijdens rechtszaken hen een stem, waardoor slachtoffers hun ervaringen, gevoelens, en gedachten direct kunnen delen met de rechter.

Een andere belangrijke verandering is de afschaffing van de limiet op schadevergoedingen, die voorheen op 50.000 florin was gesteld. Slachtoffers kunnen nu een ongelimiteerde schadevergoeding eisen, mits ze de omvang van hun schade kunnen bewijzen. Dit is een aanzienlijke vooruitgang in de erkenning van de impact van misdrijven op individuen.
Het nieuwe wetboek introduceert tevens snelrechtzittingen, waardoor eenvoudige zaken, zoals die met betrekking tot wapenbezit of vernieling, sneller worden afgehandeld. Dit dient niet alleen het belang van het slachtoffer, maar ook dat van de gedetineerde, aangezien de zaak sneller wordt opgelost. Bovendien wordt de registratie van alle verhoren in voorlopige hechtenis verplicht, wat de integriteit van het onderzoek ten goede komt.

Tot slot krijgen de autoriteiten, waaronder het Openbaar Ministerie en de politie van Aruba, uitgebreidere bevoegdheden om criminaliteit effectiever te bestrijden. Deze ontwikkelingen beloven een ommekeer in de behandeling van slachtoffers en de afhandeling van strafzaken op Aruba, waarbij gerechtigheid en de belangen van slachtoffers centraal staan.

Deel dit artikel