Economie

Arubaans gezin met twee kinderen had in de maand mei iets minder geld nodig om rond te komen

ORANJESTAD – Een gezin met twee kinderen op Aruba had in mei iets minder geld nodig om rond te komen. Vijf gulden om preciest te zijn. Het minimale inkomen is nu 5.492 florin. Ten opzichte van een jaar geleden is het leven voor een modaal gezin 138 gulden duurder geworden. Dat is op te maken uit de maandelijkse inflatierapportage van het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS.

Wie in zijn eentje een huishouden runt, had op Aruba in mei minstens 2.615 florin nodig. Drie florin minder dan in april. Het minimumloon op Aruba ligt daar ruim 600 florin onder. Rondkomen is voor deze groep niet mogelijk.

Het bestaansniveau wordt door het CBS gedefinieerd als het minimum niveau van inkomen dat nodig is om in de maatschappij op een adequate en sociaal aanvaardbare manier te functioneren. Deze armoedegrens wordt elke maand aangepast aan de hand van de kosten voor essentiële goederen zoals voedsel, kleding, onderdak, vervoer en andere noodzakelijke artikelen. 

Boodschappenmandje

Het boodschappenmandje dat het CBS gebruikt om de inflatie te meten bestaat uit 408 goederen en diensten. 183 producten werden duurder in mei, terwijl 152 producten goedkoper werden. 73 producten bleven in prijs gelijk.

Deel dit artikel