Nieuws op Aruba

Circulaire groeisystemen voor aardbeien, sla en marihuana

ORANJESTAD – Affinor Growers is bijna klaar om zijn eerste zaailingen te planten en om zijn visie op duurzame tuinbouw voor een periode van tien jaar te presenteren. Het bedrijf sloot onlangs een huurovereenkomst voor een kas van 15.000 vierkante meter in British Columbia. Daarna komt een vestiging op Aruba aan de beurt.

Volgens ceo en oprichter Nick Brusatore zal de kas vertical farmtechnieken gebruiken om de ruimte in de kas te maximaliseren. Het bedrijf is van plan aardbeien te telen in de ene kas, Romaine sla in de andere, en uiteindelijk zelfs cannabis in nog een ander gedeelte.

,,We willen onze aardbeien- en slateelt behouden, maar voedselgewassen hebben doorgaans lagere marges. Door de hoge prijs van cannabis kunnen we nog meer aardbeien en sla telen door de verschillen tussen winstmarges weg te poetsen. Op deze manier kunnen we onze producten tegen een goede prijs en met hoge kwaliteit op de markt brengen.”

Affinor Growers is ook van plan om afval te verminderen door organische materialen te composteren en het groeimateriaal te saneren. Volledig circulair produceren is het doel. Volgens Brusatore is Aruba een prima plek voor een nieuwe vestiging. Hij heeft op Aruba gewerkt en Vertical Designs Aruba overgenomen. Hij is gehecht geraakt aan het land en heeft ingezien dat er behoefte is aan circulaire tuinbouwsystemen. Affinor Growers gaat een teeltfaciliteit bouwen in de buurt van San Nicolas.

,,We gaan in British Columbia cannabis telen omdat de vraag groot is en we kunnen gemakkelijk uitbouwen. Als de vraag naar cannabis de komende vijf tot tien jaar wereldwijd afneemt, zal de industrie betaald hebben voor een enorme voedselinfrastructuur zonder dat de overheid of de belastingbetalers ervoor betalen. Op Aruba gaan we veel van die winst gebruiken om voedselinfrastructuur te creëren,” aldus Brusatore.

Deel dit artikel