Nieuws op Aruba

Nicole Hoevertsz kandidaat voor vicepresidentschap IOC

ORANJESTAD – De secretaris-generaal van het Arubaanse Olympisch Comité (COA), Nicole Hoevertsz, tevens lid van het Internationale Olympisch Comité (IOC), heeft zich kandidaat gesteld voor het vicevoorzitterschap van het IOC. Als ze wordt benoemd, wordt ze daarmee de rechterhand van voorzitter Thomas Bach.

Hoevertsz was voor de Spelen in Rio de Janeiro lid van de coördinatiecommissie van het IOC. Momenteel is ze vicevoorzitter van de coördinatiecommissie Parijs 2024 en voorzitter van de coördinatiecommissie Los Angeles 2028. Sport is een belangrijk deel van haar leven. Haar eerste Olympische Spelen maakte ze mee als sporter. Dat was in 1984 toen ze uitkwam bij het synchroonzwemmen. Vier jaar later was ze er opnieuw bij in Seoel, maar toen als coach. 

Hoevertsz begon haar carrière als sportbestuurder bij zwemclub The Barracudas. Via de Arubaanse Zwembond trad ze in 1997 toe tot het Arubaanse Olympisch Comité. Een jaar later raakte ze betrokken bij de Pan-Amerikaanse Sportorganisatie, waar ze naast de functie van chef protocol ging bezighouden met het thema vrouw en sport. Haar inzet viel op bij het IOC en in 2003 werd ze benoemd in de commissie vrouw en sport van het IOC. Drie jaar later bereikte Hoevertsz een nog hogere trede op de ladder van haar carrière: Ze kreeg de eervolle uitnodiging om volwaardig lid te worden van het IOC. Een bijzondere kans voor een sportbestuurder van een klein eiland. Ze hoefde niet lang na te denken en zei “ja”. 

Hoevertsz zet zich met volle overgave in om de Arubaanse sportwereld te verbeteren, met gebruikmaking van de mogelijkheden van de Olympische beweging. Nu ziet ze een nieuwe uitdaging om de huidige vicevoorzitter Anita DeFrantz,te vervangen, van wie de termijn afloopt. Ze is de enige kandidaat voor die post.

Deel dit artikel