Nieuws op Aruba

Openbaar Ministerie wil ex-minister kiesrecht ontnemen

Foto - Officier van Justitie Patrick van der Biezen
Foto – Officier van Justitie Patrick van der Biezen

ORANJESTAD – Het hoger beroep in de zaak Ibis is begonnen met een opsomming van de feiten rond de veroordeling van ex-minister Paul Croes. De bewindsman van Sociale Zaken en Arbeid is volgens het Openbaar Ministerie (OM) niet zwaar genoeg gestraft, is de kern van het betoog van het OM vandaag.

De oud-minister werd in eerste aanleg in februari 2019 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaren vanwege ambtelijke omkoping, witwassen, ambtsmisbruik, illegale tewerkstelling en deelneming aan een criminele organisatie. De zaak, die bekend staat als Ibis, is in maart 2017 van start gegaan met dertien huiszoekingen.

Aan de eis van het OM is volgens Officier van Justitie Patrick van der Biezen destijds onvoldoende gehoor gegeven. Hij verklaarde tegenover de pers dat het OM wil dat Croes zijn passieve kiesrecht voor lange tijd verliest en dus niet als politicus kan weken na het uitzitten van zijn celstraf. De rechter besloot dat deel van de eis niet toe te wijzen. Daarnaast vindt het OM dat het duidelijk is dat alle zogenaamde politieke giften steekpenningen waren en heeft de rechter in zijn ogen te makkelijk aangenomen dat dat slechts in enkele gevallen bewezen was.

Voor de behandeling van het hoger beroep heeft de rechtbank voorlopig de hele week uitgetrokken.

Deel dit artikel