Nieuws op Aruba

Liquiditeitssteun Aruba voorlopig in de ijskast

Liquiditeitssteun Aruba voorlopig nog in de ijskast

Aruba krijgt deze maand nog geen liquiditeitssteun. De zevende tranche is door staatsecretaris Knops on hold gezet. Hij maakt zich ernstig zorgen over de gebrekkige voortgang van de structurele hervormingen in de gezondheidszorg op het eiland. Die wordt volgens de bewindsman mede veroorzaakt door de stilstand op de taakstelling van de Algemene Ziektekosten Verzekering, AZV.

Als voorwaarde voor de zevende tranche liquiditeitssteun moest Aruba een financieel onderbouwd plan van aanpak presenteren om het het College Financieel Toezicht Aruba (CAft) te informeren over de jaarlijkse besparingen bij de verzekeraar. Die besparingen moeten elk jaar zestig miljoen florin bedragen.

Maar daaraan heeft Aruba nog niet voldaan, zo concludeert Knops. Omdat Aruba nog steeds in gesprek is met het CAft over de geraamde liquiditeitsbehoefte voor het vierde kwartaal, heeft Knops besloten om besluitvorming over de liquiditeitssteun voor Aruba voor het vierde kwartaal aan te houden. Ook een besluit over de mate van afwijking van de norm voor het financieringssaldo voor heel 2021 wordt daarom aangehouden tot de Rijksministerraadvergadering van 29 oktober.


Deel dit artikel