Nieuws op Aruba

Uitbreiding luchthaven van de baan, renovatie gaat wel door

ORANJESTAD – Luchthaven Reina Beatrix krijgt er geen nieuwe gates bij. Dat deel van het project “Gateway 2030” is voorlopig in de ijskast gezet. Wel komt er een nieuwe bagagehal en wordt de vertrekhal voor passagiers richting de Verenigde Staten uitgebreid.

 Op 13 oktober 2021 heeft minister van Toerisme Dangui Oduber een bezoek gebracht aan de Aruba Airport Authority (AAA) in verband met de uitvoering van fase 1A van het uitbreidingsproject van de luchthaven. AAA-CEO Joost Meijs begeleidde de minister en andere projectleiders langs de uitbreidingslocaties om de vorderingen te laten zien die tot nu toe zijn gemaakt met het project “Gateway 2030”.

Gateway 2030 is een project met een prijskaartje van meer dan 140 miljoen dollar en zal tussen de 200 en 300 directe en indirecte werkgelegenheid genereren bij AAA. Dit omvangrijke project zal een positief economisch spin-off effect hebben voor Aruba, aangezien het inkomsten zal genereren voor de overheid in de vorm van belastingen. 

De uitbreiding wordt gedaan door lokale aannemersbedrijven en de meeste bouwmaterialen worden lokaal aangekocht. Volgens de plannen moet project “Gateway 2030” in 2024 klaar zijn.

Fase 1A omvat uitbreiding van de Amerikaanse vertrekhal die twee keer zo groot wordt als de huidige hal. Het project omvat ook een nieuwe ultramoderne bagagehal. “Dit wordt een van de beste bagagehallen ter wereld, en zeker de beste in het Caribisch gebied”, aldus minister Oduber. ,,Dit is een kostbare investering, maar eenmaal voltooid, zal de luchthaven in staat zijn om een ​​betere service en ervaring aan de bezoekers te bieden.”

Op basis van de verwachte groei van het toerisme is het noodzakelijk om de luchthaven volgens plan uit te breiden. ,,Het niet uitbreiden van de luchthaven zal resulteren in een gebrek aan service die aan de bezoekers moet worden verleend”, aldus de bewindsman.

Aanvankelijk was het Gateway 2030-project begroot op 250 miljoen dollar. De pandemie heeft de opzet van het project veranderd en nu is de investering teruggebracht tot 140 miljoen florin. Volgens de minister moest het hele project worden herzien en in fasen worden opgesplitst. Het is geen eenvoudig project om uit te voeren, aangezien de luchthavenfaciliteiten te allen tijde operationeel moeten blijven.

Deel dit artikel