Nieuws op Aruba

Vandaag uitspraak hoger beroep tegen oud-minister Paul Croes

Archieffoto’s – Paul Croes

ORANJESTAD – Oud-minister van Sociale Zaken en Arbeid, Paul Croes hoort vandaag of hij per direct de cel in moet. De drie rechters van het Hof van Justitie maken hun beslissing op het hoger beroep van zowel de oud-bewindsman als het Openbaar Ministerie bekend.

De oud-minister werd in eerste aanleg in februari 2019 veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaren vanwege ambtelijke omkoping, witwassen, ambtsmisbruik, illegale tewerkstelling en deelneming aan een criminele organisatie. Hij vond die straf te hoog en het OM vond die te laag, dus beiden gingen in beroep.

De procureur-generaal (PG) heeft in het hoger beroep in de zaak Ibis in grote lijnen dezelfde straffen als in eerste aanleg geëist tegen een viertal ondernemers. De rechter sprak drie van hen toen vrij en veroordeelde een ondernemer tot een geldboete. Vandaag hoort ook de echtgenote van Croes haar vonnis. Haar wordt door het OM verweten dat ze het door haar man illegaal verdiende geld via haar bedrijfje heeft witgewassen. 

Croes heeft beroep aangetekend tegen het vonnis van vier jaar celstraf. ,,Er zijn zaken op een verkeerde manier geïnterpreteerd en we hebben aandacht gevraagd voor de context waarbinnen bepaalde zaken zich afspeelden.”

Croes is ervan overtuigd dat zijn raadslieden in staat zijn geweest om de rechters te overtuigen dat de kleinschaligheid van de Arubaanse gemeenschap nu eenmaal met zich meebrengt dat dezelfde mensen die politici steunen ook vergunningen nodig hebben. ,,Dat betekent niet dat de gift van een paar kratjes bier, het uitlenen van apparatuur of het kopen van concertkaartjes direct werd vertaald in het verstrekken van vergunningen. Er was geen ‘voor wat hoort wat’.” 

Het Om vindt het vooral kwalijk dat Croes niet schijnt te beseffen dat hij de wet heeft overtreden. Daarom is ook in hoger beroep vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen de oud-bewindsman die daarna ook nog eens negen jaar geen politiek ambt zou mogen bekleden.

Deel dit artikel