Nieuws op Aruba

Statenvragen over fraude met vaccinatiebewijzen

Statenvragen over fraude met vaccinatiebewijzen

ORANJESTAD – Statenlid Marisol Lopez-Tromp (MAS) heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister van Volksgezondheid en Toerisme Dangui Oduber over de kwestie rond het vervalsen van vaccinatiebewijzen. Ze wil weten van de bewindsman een verslag van de acties die hij heeft ondernomen toen hij van de fraude hoorde. 

Het oppositielid heeft sterk de indruk dat Oduber in eerste instantie geprobeerd heeft de zaak uit de publiciteit te houden. Volgens haar is die poging mislukt, doordat vanuit Directie Volksgezondheid (DVG) aangifte werd gedaan bij de Landsrecherche. 

Lopez-Tromp neemt de zaak hoog op, omdat niet bekend is hoeveel mensen nu met een vaccinatiebewijs rondlopen, terwijl ze niet gevaccineerd zijn. ,,Hierdoor kloppen de cijfers niet en daardoor komt de hele bevolking in een kwetsbare positie als het gaat om volksgezondheid.” 

Ze ziet echter nog een groter probleem, omdat het eerste onderzoek uitwijst dat niet DVG de vaccinatiecampagne aanstuurt, maar enkele coördinatoren van de minister. ,,Die hebben weer mensen ingehuurd, door wie vertrouwelijke medische informatie verwerkt is.” Ze wil de zaak tot de bodem laten uitzoeken, omdat ze wil weten of minister Oduber daarvan op de hoogte was. 

In een lijst van dertien vragen eist Lopez-Tromp welk bedrijf verantwoordelijk is voor de Aruba Health App en waarom die verantwoordelijkheid niet bij DVG ligt. Ook vraagt ze wie toegang tot de gegevens uit de app heeft. Andere vragen gaan over de gevolgen van de fraude voor het internationale vertrouwen in de cijfers van de Arubaanse overheid. 

Het Statenlid wil weten wat de minister heeft gedaan toen hij van de fraude hoorde. Ook wil ze weten wat de gevolgen zijn voor de personen die rondlopen met een vervalst vaccinatiebewijs. Daarnaast gaat ze ervan uit dat de verdachten niet langer werkzaam zijn voor de overheid, maar wil zeker weten dat ze geen brief meekrijgen waarin staat dat ze hun werk goed hebben gedaan. 

Medio december werden twee verdachten aangehouden en die hebben enkele weken vastgezeten. Momenteel zijn ze thuis onder voorwaarden.

Ook Rycond do Nascimento (AVP) wil het naadje van de kous weten. Hij vindt dat de zaak stinkt en sluit niet uit dat het nepotisme waaraan de regering zich continu schuldig maakt, ten grondslag ligt aan het in dienst nemen van mensen die niet deugen. ,,Als er geen controlemechanismen zijn en politici het normaal vinden om baantjes weg te geven aan ‘hun mensen’, gaat de integriteit verloren en kunnen dit soort dingen gebeuren.”

Deel dit artikel