Nieuws op Aruba

Publiek kan nu stemmen op kanshebbers Appeltje van Oranje

ORANJESTAD-Het publiek kan vanaf vandaag stemmen op de 38 projecten die dit jaar kans maken op een Appeltje van Oranje. Het project dat de meeste stemmen in de wacht weet te slepen, gaat direct door naar de laatste tien genomineerden.

De Appeltjes van Oranje worden ieder jaar uitgereikt door het Oranje Fonds aan uitzonderlijke sociale projecten die ertoe doen voor mensen onze samenleving. Dit jaar kan voor het eerst gestemd worden op zowel projecten uit Nederland, als uit het Caribische deel van het Koninkrijk. Projecten uit Aruba, Bonaire en Curacao dingen dit jaar mee. Stemmen op de kanshebbers kan tot en met 9 juni via stem.oranjefonds.nl.

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Bruggenbouwers in de Buurt. Dat betekent dat de prijzen dit jaar gaan naar initiatieven voor en door buurtbewoners, die contact stimuleren tussen buren die elkaar niet vanzelfsprekend ontmoeten.

Het Oranje Fonds heeft dit thema gekozen voor de uitreiking van 2023, omdat deze initiatieven onmisbaar zijn voor onze samenleving. Zij doen ertoe. En maatschappelijke ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat dit soort projecten nog belangrijker zijn geworden.

Cruciaal

Zo staat verbondenheid tussen buurtgenoten onder druk door de individualisering en vergrijzing, stelt het Oranjefonds. Ook zijn buurten steeds diverser geworden, waardoor achtergronden, leeftijden en leefstijlen steeds meer uiteenlopen.

Tegelijkertijd is er veel bezuinigd op ontmoetingsplekken en manieren om te bouwen aan onze samenleving. Terwijl verbondenheid tussen mensen cruciaal is voor het realiseren van een betrokken samenleving, waarin buurtbewoners omkijken naar elkaar en naar hun buurt.

Sociale relaties in buurten zijn een vangnet voor iedereen die dat nodig heeft. En ze vormen een belangrijke basis voor de aanpak en preventie van problemen als eenzaamheid, armoede en tegenstellingen tussen mensen.

Drie Appeltjes

Dankzij deze 38 initiatieven worden buurtbewoners met elkaar verbonden op veel plekken in ons Koninkrijk. Dat is al een bijzondere prestatie op zich, maar er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven.

Het aantal stemmen dat de kanshebbers krijgt, bepaalt mede wie er doordringen naar de laatste tien nominatieplaatsen. Het project dat de meeste stemmen in de wacht sleept, gaat in elk geval door naar de laatste tien. Hieruit worden door een jury uiteindelijk de drie winnaars gekozen.

De prijzen worden in oktober uitgereikt door koningin Máxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro.

Deel dit artikel