Nieuws op Aruba

Arubaanse regering kondigt compenserende maatregelen aan ter verlichting van omzetbelasting aan de grens

Foto NoticiaCla

ORANJESTAD – De Arubaanse regering neemt een reeks compenserende maatregelen in reactie op de introductie van omzetbelasting (BBO) aan de grens. Dit besluit volgt op een rapport van het Internationaal Monetair Fonds waarin wordt voorspeld dat de nieuwe belasting een inflatie van 0,7 procent kan veroorzaken.

De geplande compensaties zijn gericht op het gebied van invoerrechten. Deze compensaties zijn volgens de regering geen nieuw fenomeen; in het verleden zijn soortgelijke maatregelen genomen bij het nemen van beslissingen die tot inflatie zouden kunnen leiden.

De aangekondigde maatregelen omvatten onder andere de verlaging van de invoerrechten op diverse voedingsproducten naar nul procent, zoals melk, yoghurt, chocolademelk, kokosmelk, diepvriesfruit en -groenten, zalm, tonijn, sardines, bakpoeder en azijn, en voeding voor honden en katten.

Daarnaast dalen de tarieven voor schone energieapparaten, zoals energiezuinige airconditioners, wasmachines, drogers, koelkasten en vriezers, en Ledlampen, van twee procent naar een nultarief. Dit geldt ook voor elektrische voertuigen, zoals elektrische auto’s, steps, fietsen en scooters.

Het tarief voor de invoerrechten op auto’s wordt verlaagd naar 32 procent, terwijl dat van bouwmaterialen daalt van tien procent naar zes procent.

Onderwijsmateriaal voor kinderen, zoals kinderboeken en atlassen, worden volledig vrijgesteld van invoerrechten. Tarieven voor huishoudelijke en babyartikelen worden gehalveerd naar zes procent en de invoerrechten voor muziekinstrumenten zoals klarinetten en trompetten worden verlaagd naar twaalf procent.

Deel dit artikel