geschiedenis

Aruba krijgt monument ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog 

ORANJESTAD – Aruba krijgt een monument ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Dat maakt premier Evelyn Wever-Croes bekend. Het monument komt in Seroe Colorado.

Aruba speelde een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. De LAGO-raffinaderij produceerde en sloeg brandstof op voor geallieerde vliegtuigen. Aruba en Curaçao waren de enige optie voor de geallieerden om brandstof te krijgen.

De Duitsers vielen Aruba massaal aan om ook de brandstoftoevoer stop te zetten. Bij deze aanval werden verschillende oorlogsschepen vernietigd, waarbij 47 mensen om het leven kwamen, waaronder 16 mensen van Bonaire en verschillende Amerikanen.

Het nieuwe monument in Seroe Colorado heeft als doel de Arubaanse inbreng in de geschiedenis nooit te vergeten en bezoekers bewust te maken van de belangrijke rol van Aruba tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Seroe Colorado nabij de vuurtoren is gekozen omdat rondom dit gebied er vier locaties zijn, waar in het verleden militaire batterijen werden gebruikt voor artillerie, omgeven door enkele bunkers. Dit was een uitstekende locatie voor de militaire verdediging van Aruba tegen de Duitsers.

Natuur

De bouw van het WO II-monument minimaliseert de impact op de natuur en behoudt de natuur in het gebied, terwijl de kosten minimaal blijven. Tussen de fundamenten van de voormalige batterijen komt een voetpad waar bezoekers kunnen wandelen het monument kunnen bezoeken.

Op het monument worden ook de namen van de mensen die als gevolg van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen vermeld. Daarnaast bevat het monument een QR-code die bezoekers kunnen scannen om een tijdlijn en een stapsgewijze video van de aanval te downloaden, vanaf de aankomst van de onderzeeër tot het moment dat de schepen werden gebombardeerd.

Volgens de planning wordt het monument omstreeks 4 of 5 mei 2024 ingehuldigd.

Deel dit artikel