Nieuws op Aruba

Arubaanse gezin profiteert in juni, net als in mei van een lichte daling van de prijzen, maar is nog steeds duurder uit dan een jaar geleden

ORANJESTAD – Een gezin met twee kinderen op Aruba had in juni 5.336 florin nodig om rond te komen, achttien florin minder dan in mei. Maar altijd nog 266 florin meer dan in juni van het vorige jaar. Dat is de uitkomst van de maandelijkse inflatierapportage van het Centraal Bureau voor de Statistiek CBS.

Wie in zijn eentje een huishouden runt, heeft op Aruba minstens 2.541 florin nodig, negen florin minder dan de maand ervoor, maar nog altijd 127 florin meer dan een jaar geleden in juni.

De prijzen op Aruba zijn in juni gemiddeld met 0,4 procent gedaald vergeleken met mei. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de prijzen 2,8 procent gestegen. Dat is 2,5 procent minder dan een jaar geleden. Ook hier is duidelijk dat de stijging van prijzen minder hard gaat.

Goederen

Vijf van de twaalf sectoren die gemeten worden om de prijsveranderingen in beeld te brengen, kende prijsdalingen. Vooral ‘recreatie en cultuur’, maar ook ‘transport’ werden goedkoper. Het huishouden, dat vorige maand nog goedkoper werd, is nu met 0,4 procent weer duurder geworden.

De daling in de sector ‘Recreatie en cultuur’ was voornamelijk te wijten aan een afname in de categorie Vakanties van 6,7 procent. De daling in de sector ‘Vervoer’ was voornamelijk te wijten aan een afname van 2,8 procent in de categorie ‘Gebruik van persoonlijk vervoer’.

De stijging in de sector ‘Wonen’ was voornamelijk te wijten aan een toename in de categorie ‘onderhoud en reparatie van de woning’ van 1,6 procent. 

Boodschappenmandje

Het boodschappenmandje dat het CBS gebruikt om de inflatie te meten bestaat uit 408 goederen en diensten. Iets minder dan de helft, 184 producten werden duurder in juni, terwijl 153 producten goedkoper werden. 71 producten bleven in prijs gelijk.

Deel dit artikel