Nieuws op Aruba

Donkey Sanctuary Aruba ontvangt 4 ezels uit Bonaire

Rincon op de boot van Bonaire naar Aruba. Foto: Donkey Sanctuary Aruba

KRALENDIJK – Zondagavond zijn er vier ezelhengsten vanuit Bonaire aan boord van een schip naar Aruba gebracht en arriveerden maandagochtend.

Volgens een woordvoerder van Donkey Sanctuary Bonaire geschiedde het overbrengen van de ezels op verzoek van Donkey Sanctuary Aruba. Op Aruba is namelijk een tekort aan hengsten om de ezelspopulatie op gezonde wijze in stand te houden.

Volgens Donkey Sanctuary Bonaire is het transport op een diervriendelijke wijze uitgevoerd na verkregen toestemming van de overheid. De ezels die zijn overgebracht komen niet uit de ezelopvang van Bonaire, maar zijn ongecastreerde wilde ezels.

Ze zullen een paar weken acclimatiseren en daarna zullen Rincon en Zumba hun eigen harem van merries hebben in 2 aparte paddocks. Over ongeveer 15 maanden hoopt Donley Sanctuary Aruba hun eerste nakomelingen te hebben. De twee andere hengsten Curry (hij is nog een baby van ongeveer 2 jaar oud) en Pluto moeten nog even wachten.

Donkey Sanctuary Aruba

De lokale ezelopvang op Aruba, vierden gisteren hun 26-jarige jubileum door een belangrijke stap in hun gecontroleerd fokprogramma te zetten. Het was in de jaren 1970 toen de ezelbevolking op Aruba tot een schrijnende 20 individuen was gedaald. De beperkte genetische diversiteit leidde tot gezondheidsproblemen zoals misvormingen, gewrichtsproblemen en hartkwalen. Om dit te bestrijden, werd jarenlang geprobeerd nieuwe “bloedlijnen” te introduceren om de genenpool te verrijken en de gezondheid van de ezelbevolking te verbeteren.

Lees ook: De geschiedenis van de ezelopvang op Aruba

Deel dit artikel