Nieuws op Aruba

Verhalen vertellen in bejaardentehuizen op Aruba

ORANJESTAD – Na een langdurige onderbreking als gevolg van de pandemie, heeft het team van de Nationale Bibliotheek hun geliefde project Conta Cuenta na Cas di nos Grandinan, verhalen Vertellen in Bejaardentehuizen, hervat. Medewerkers van het project hebben de afgelopen drie maanden twaalf bezoeken gebracht aan bejaardentehuizen, waar ze de bewoners hebben verrast met unieke vertellingen.

Dit markeert het 14e jaar van het project, dat mede is uitgevoerd door Marco Christiaans, Belen Kock-Marchena en haar echtgenoot Dolfi Kock, samen met Ruthy Vrieswijk. Samen droegen zij bij aan het vertellen van verhalen, poëzie, zang en muziek.

Marco Christiaans, bekend als auteur van Perseverancia, nam de bewoners mee terug in de tijd met zijn verhalen over het leven en huwelijkstradities van weleer in Aruba. Belen Kock-Marchena, wier poëtische werk opgenomen is in de collectie van de Nationale Bibliotheek, heeft haar talenten benut om samen met haar man en zoon meerdere publicaties uit te brengen. 

Beiden hebben een rijke ervaring in het onderwijs en zijn nog steeds actief in hun pensioen, altijd bereid om hun verhalen en poëzie te delen. Samen voerden ze een sketch uit waarin ze dialecten uit verschillende culturen nabootsten, zoals die van Curaçao, Bonaire en Suriname.

Ruth Vrieswijk-Bergen, auteur van verschillende dichtbundels en een vaste columnist in de krant Bon Dia Aruba, maakte ook deel uit van het team. Ruth heeft de senioren betrokken bij haar vertellingen via haar gedichten, volksliedjes en verhalen. Ze gaf zelfs iedereen een rood hartvormig kussen om te knuffelen terwijl ze hun gevoelens met elkaar deelden.

Naast deze live-optredens presenteerde de Bibliotheek ook een korte videopresentatie, waarin de ervaringen van ouderen in vroeger tijden werd getoond. Het bleek een leuke en leerzame ochtend voor de senioren.

Met deze activiteiten wil de Bibliotheek een bijdrage leveren aan het brengen van vreugde en informatie naar de senioren, en draagt ze bij aan het bevorderen van de literatuur in bejaardentehuizen zoals Paviljoen San Pedro, Huize Maris Stella Savaneta, SABA San Nicolas en Cas Marie Savaneta. 

Deel dit artikel