Nieuws op Aruba

Premier Wever Croes geeft vandaag update over situatie RAFt

ORANJESTAD – Premier Evelyn Wever-Croes praat vandaag in het Arubaanse parlement over de Rijkswet financieel toezicht, RAft, voor Aruba. Die is door Nederland gekoppeld aan de besprekingen over de herfinanciering van de Covid-19 schuld vóór 10 oktober 2023. 

Zoals bekend, verzet de regering van Aruba zich hiertegen en benadrukt zij het standpunt van het parlement dat het niet wil instemmen met de RAFt, omdat dit de parlementaire autoriteit zou ondermijnen en zelfs overbodig zou maken. 

Dit ondanks het feit dat Aruba aanvankelijk heeft ingestemd en overeenstemming heeft bereikt met Nederland. Aruba beweert dat dit destijds uit pure noodzaak gebeurde om financiële hulp te krijgen tijdens de pandemie in 2020. 

Maar in de tussentijd zijn de omstandigheden veranderd en verdedigt de Arubaanse regering nu het standpunt van het parlement.

Nederland

Enige tijd geleden gaf de Nederlandse staatssecretaris Alexandra van Huffelen in een interview met Noticiacla aan dat er geen alternatief is voor de huidige versie van de RAFt en dat Aruba tot oktober heeft om deze te ondertekenen. 

Op de vraag of er een ander alternatief is dan RAFt en of Nederland bereid zou zijn om dit te overwegen, was de reactie direct en luidde ‘nee’. 

Volgens Nederland is RAFt de enige optie en zij hopen dat Aruba tot een consensus zal komen en de wet zal ondertekenen. Anders zal Nederland gedwongen worden om de gunstige lening niet toe te kennen. 

In tegenstelling tot Sint Maarten en Curaçao, is Aruba het enige van de drie eilanden dat nog steeds internationale markten kan benaderen, zij het tegen hogere rente. 

Dit kan Aruba miljoenen extra kosten voor vele jaren, naar schatting tussen de 9 en 10 miljoen extra per jaar.

Voortgang

De bedoeling is dat de premier vandaag het parlement een update geeft over de huidige situatie en de voortgang van de gesprekken tussen Aruba en Nederland over RAFt. 

Verwacht wordt geen grote veranderingen, maar eerder een overzicht van de lopende discussies. Veel zaken zijn onveranderd gebleven, dus er zal weinig nieuws zijn om te delen. 

Het kan echter uitmonden in een platform waar parlementsleden politieke standpunten innemen, maar uiteindelijk weinig vooruitgang boeken. 

De vraag is of het parlement bereid is van standpunt te veranderen en of ze tot een overeenkomst kunnen komen voordat de Nederlandse premier weer op het eiland verschijnt. De Nederlandse premier heeft onlangs aangekondigd dat hij eind september weer komt.

Deel dit artikel