Nieuws op Aruba

BBO aan de grens heeft geen effect op het Arubaanse basismandje

ORANJESTAD – De invoering van de speciale BTW aan de grens (BBO) sinds 1 augustus heeft geen effect heeft op het mandje basisproducten. Dat stelt de Arubaanse Directie Economische Zaken, Handel en Industrie.

Het basisproductenmandje bestaat uit 22 productcategorieën, zoals in onderstaande tabel. De Directie houdt per categorie rekening met de producten in hun basisvorm, producten zonder toegevoegde smaken of ingrediënten. 

Met de factuurprijs en gemaakte transportkosten (conform het landsbesluit import goederen), en een beperkte marge voor groot- en detailhandel, berekent de Directie voor elk van deze producten van verschillende merken en met verschillende inhoud de prijzen. 

Deze berekende prijzen worden tweewekelijks gepubliceerd in de Landscourant. De actuele lijst is beschikbaar op de app ‘Control di Prijs’. 

De inspecteurs van de Directie voeren regelmatig controles uit op de prijzen in de supermarkten. 

Naast het basismandje publiceert de Directie Economische Zaken, Handel en Industrie wekelijks het winkelmandje (prijsvergelijking) Macuto di Compras op hun webpagina en op hun Facebook-pagina. 

Het winkelmandje is een opname van productprijzen van verschillende supermarkten en die niet door de overheid zijn vastgesteld. Voor deze producten gelden geen door de overheid opgelegde maximumprijzen. 

Het winkelmandje is slechts een hulpmiddel dat de consument een overzicht geeft van de productprijzen bij verschillende supermarkten.

Deel dit artikel