Aruba

Nederland niet bereid andere schulden Aruba te herfinancieren met gunstig rentetarief

DEN HAAG – Nederland is niet bereid Aruba gunstige rentetarieven te bieden voor andere schulden die het eiland heeft. Alleen de schulden als gevolg van coronasteun komen in aanmerking. Dat verklaart de Nederlandse staatssecretaris Alexandra van Huffelen in reactie op een publieke verklaring van minister Ursell Arends van Aruba vorige week.

De Arubaanse minister stuurde vorige week een artikel ter publicatie waarin hij duidelijkheid van Nederland eiste over de schuldensituatie, omdat hij wilde weten of Nederland ook bereid is gunstige rentetarieven te bieden voor de andere schulden van Aruba.

Hij legde uit dat de hulp met alleen gunstige rente voor de Covid-schuld Aruba niet echt helpt. Dit komt doordat dit alleen ‘slechts’ 30 miljoen bespaart, terwijl Aruba 250 miljoen aan andere schulden heeft om af te lossen, en daarom vroeg hij (via de pers) of Nederland bereid is hier ook mee te helpen.

Niets gehoord

De Nederlandse staatssecretaris deed de zaak af met de mededeling dat de publicatie niet aan haar was gericht en zij die dus ‘officieel’ niet had ontvangen. Maar ze maakte wel meteen duidelijk dat andere schulden buiten de regeling vallen.

“Nee, Nederland is zeker niet bereid tot dat, zeker niet als er nog geen overeenkomst is bereikt over de lopende coronaleningen”, aldus van Huffelen. Zolang Aruba geen voorstel indient of een overeenkomst sluit voor de herfinanciering van de Covid-19-schulden, kan er volgens haar geen sprake zijn van gunstige rentetarieven voor niet-corona gerelateerde schulden.

Deel dit artikel