Nieuws op Aruba

Alexandra van Huffelen blij met advies homohuwelijk op Curaçao en Aruba

DEN HAAG – Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties heeft haar tevredenheid uitgesproken over het recente advies van advocaat-generaal Gerbrant Snijders aan de Hoge Raad. Daarin wordt gestelt dat beide landen het huwelijk moeten openstellen voor paren van gelijk geslacht.

Tijdens een virtuele persconferentie benadrukte Van Huffelen het belang van deze ontwikkeling: “Als twee mannen of vrouwen met elkaar willen trouwen, dan moet dat ook op Aruba en Curaçao kunnen.”

Deze uitspraak volgt op een eerdere beslissing van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in Willemstad. Op 6 december vorig jaar oordeelde het hof dat het uitsluiten van het homohuwelijk in strijd is met het discriminatieverbod en de Staatsregelingen van beide landen.

Volgens de huidige wetgeving in Aruba en Curaçao is het huwelijk uitsluitend gereserveerd voor een man en een vrouw. Deze landen gingen in cassatie tegen de uitspraak van het Gemeenschappelijk Hof.

In zijn advies aan de Hoge Raad stelt Snijders dat het openstellen van het huwelijk voor paren van hetzelfde geslacht de enige effectieve manier is om discriminatie tegen te gaan. “Er is geen andere oplossing die de discriminatie effectief beëindigt,” aldus Snijders. De Hoge Raad is van plan om op 31 mei uitspraak te doen over deze kwestie.

Deel dit artikel