Nieuws op Aruba

Aruba verhoogt minimumloon en inkomensgrens in het nieuwe jaar

ORANJESTAD – Aruba verhoogt per 1 januari het minimumloon en de inkomensgrens. Vanaf deze datum zal het minimumloon voor werknemers van 18 jaar en ouder 1.986,20 florin per maand bedragen, oftewel 463,25 florin per week. 

Voor werknemers die huishoudelijke diensten verrichten en de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt, wordt het minimumloon vastgesteld op 926,65 florin per maand. Voor huishoudelijke dienstbodes die maximaal 22 uur per week werken, geldt een minimum-uurloon van 10,30 florin.

Inkomensgrens

Als gevolg van de aanpassing van het minimumloon wordt ook de inkomensgrens voor de toepassing van de Arbeidsverordening 2013 verhoogd. 

Deze verordening reguleert arbeidsvoorwaarden zoals het maximale aantal werkuren per dag of week, rustdagen, overwerkbetalingen bij meer dan het toegestane aantal uren, en overwerkbetalingen op feestdagen. 

Maar de verordening is niet van toepassing op alle werknemers, alleen op degenen die onder de inkomensgrens vallen.

De nieuwe inkomensgrens per 1 januari wordt 4.965,50 florin per maand. Dat is het minimumloon vermenigvuldigd met een factor van 2,5. 

Bescherming

Dit houdt in dat werknemers die een salaris verdienen van 4.965,50 florin per maand of 59.586 florin per jaar of minder, onder de bescherming van de Arbeidsverordening 2013 vallen en recht hebben op alle arbeidsvoorwaarden die in deze wet zijn vastgelegd.

Deel dit artikel