Nieuws op Aruba

Centrale Bank van Aruba verlaagt verplichte reserveverhouding

ORANJESTAD – De Centrale Bank van Aruba, BCA, heeft aangekondigd dat ze de verplichte reserveverhouding voor banken verlaagt met 1,0 procentpunt naar 22,5 procent per 1 november 2023. Deze maatregel betekent dat commerciële banken nu een kleiner deel van hun kortlopende klantendeposito’s als reserve bij de Centrale Bank moeten aanhouden. Klantdeposito’s, ook bekend als klantentegoeden of bankdeposito’s, zijn gelden die klanten bij een bank hebben gestort.

Deze beslissing, genomen tijdens een bijeenkomst van het Monetair Beleidscomité (CMM) op 24 oktober 2023, is gebaseerd op de huidige stand van de officiële en internationale reserves, die, ondanks een daling tot 29 september 2023, nog steeds als adequaat worden beschouwd. 

De officiële reserves zijn essentieel voor het handhaven van de vaste wisselkoers tussen de Arubaanse florin en de Amerikaanse dollar. Deze reserves waren tot september 2023 nog steeds ruim voldoende om de betalingen op de lopende rekening van de betalingsbalans, zoals invoer en betalingen aan buitenlandse investeerders, te dekken.

De inflatie in Aruba, die wordt gemeten als de prijsstijging ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar, daalde tot 0,5 procent afgelopen augustus, een daling ten opzichte van 1,7 procent in juli. De belangrijkste bijdragen aan de inflatie kwamen van sectoren als communicatie, voedsel en niet-alcoholische dranken.

Een andere belangrijke factor in de beslissing van de Centrale Bank is de afname van de zogenaamde ‘excessieve liquiditeit’ van de commerciële banken, wat duidt op de hoeveelheid geld die banken beschikbaar hebben voor leningen en andere investeringen. Deze was in september aanzienlijk lager dan in december 2022, voornamelijk door een toename van de kredietverlening.

De maatregel van de Centrale Bank van Aruba is bedoeld om de banken meer speelruimte te geven voor leningen en investeringen, wat de economie ten goede kan komen. Tegelijkertijd blijft de bank de situatie nauwlettend in de gaten houden en kan zij indien nodig verdere aanpassingen doorvoeren.

Deel dit artikel