Nieuws op Aruba

Vergunning niet op orde: verbrandingsinstallatie Parkietenbos mag niet gebruikt worden

ORANJESTAD – De hindervergunning die is afgegeven voor de verbrandingsinstallatie in Parkietenbos is onrechtmatig. De incinerator mag niet gebruikt worden, totdat een nieuwe vergunning is verleend. Dat vonnist de rechter op Aruba. Een eventuele nieuwe vergunning moet alle argumenten die het Gerecht heeft aangevoerd meenemen.

Milieuactiviste Anouk Balentina heeft daarmee na bijna drie jaar strijden een belangrijke overwinning behaald in een juridische strijd tegen de Dienst Openbare Werken, DOW en de minister van Justitie en Sociale Zaken van Aruba. 

Balentina benadrukte in haar strijd de ernstige gezondheidsrisico’s en milieuschade veroorzaakt door de verbrandingsinstallatie. Het Gerecht erkende dat de minister niet overtuigend had aangetoond dat er geen vrees bestond voor ernstige hinder of gezondheidsschade, zoals vereist volgens de hinderverordening.

Dit vonnis is een duidelijke boodschap aan de Arubaanse overheid over de noodzaak van transparantie en zorgvuldigheid in milieubeleid. De verantwoordelijkheid van de minister om de volksgezondheid en het milieu te beschermen wordt hiermee onderstreept, en het vereist een herbeoordeling van de toekomstige plannen voor de incinerator.

Naar aanleiding van deze uitspraak bestaat de vrees dat de overheid zal terugvallen op openluchtverbrandingen op de Landfill Parkietenbos. Maar dit is volgens Balentina onterecht, aangezien de Landfill sinds januari 2023 gesloten is. 


“Elke verbranding daar is momenteel illegaal, aangezien er geen geldige hindervergunning is. Voor een nieuwe verbranding is een nieuwe hindervergunning nodig, die aan dezelfde eisen moet voldoen als gesteld in deze uitspraak”, aldus Balentina.

Zij zegt dat de milieu-functionaris van Justitie en de handhavers van de hinderverordening, zoals de politie nu extra alert moeten zijn en proactief moeten optreden tegen elke activiteit op de Landfill die de huidige wetgeving overtreedt. 

Deze overwinning is volgens Balentina niet alleen een mijlpaal voor een schoner milieu op Aruba, maar laat ook zien hoe belangrijk burgeractivisme is en hoe krachtig het rechtssysteem kan zijn in het bewerkstelligen van positieve verandering.

Deel dit artikel