Nieuws op Aruba

Cancer Care Center Aruba opent deuren voor betere nazorg kankerpatiënten

ORANJESTAD – Met de opening van het eerste Cancer Care centrum op Aruba, zet het team onder leiding van caremanager Heidi Dijkhoff een grote stap in de verbetering van de nazorg voor kankerpatiënten. Dat schrijft Caribisch Netwerk van de Nederlandse NTR.

Op Aruba was nazorg voor kankerpatiënten tot voor kort een onderbelicht gebied. Dat verandert nu met de opening van het eerste Cancer Care centrum op het eiland. Volgens Heidi Dijkhoff, caremanager van het centrum, is er een dringende behoefte aan integrale behandeling en ondersteuning voor kankerpatiënten.

Hoewel er nog geen concrete cijfers zijn over kanker op Aruba, wijzen schattingen erop dat de situatie vergelijkbaar is met die in Nederland, waar ongeveer één op de drie mensen kanker krijgt. Uit cijfers van de Directie Volksgezondheid blijkt dat sinds 2013 het aantal sterfgevallen gerelateerd aan kanker is gestegen.

Het Cancer Care centrum biedt een integrale behandeling aan, bestaande uit oncologische fysiotherapie, oedeemtherapie, psychologische ondersteuning, ergotherapie, stervensbegeleiding en voedingsadvies. Dit multidisciplinaire team is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten tijdens en na hun ziekte.

Onbegrip

Een groot probleem op Aruba is het onbegrip voor kankerpatiënten, vooral wat betreft het herstelproces. Velen kampen met chronische vermoeidheid of aanhoudende pijn en kunnen niet meer fulltime werken, wat leidt tot financiële problemen en onbegrip in de werkomgeving en thuis.

Momenteel worden alleen oncologische fysiotherapiebehandelingen deels vergoed door de Algemene Ziektekostenverzekering (AZV) op Aruba. Andere essentiële diensten zoals psychologische ondersteuning en dieetadvies worden niet vergoed. Dijkhoff benadrukt het belang van volledige vergoeding van deze diensten, ook voor palliatieve en terminale patiënten.

Patiënten die behandelingen hebben ondergaan, zoals Luzina de Greef en Melissa Tromp, getuigen van het positieve effect van de begeleiding door het Cancer Care centrum. Zij ervaren dat een goede fysieke conditie voor, tijdens en na de behandelingen een significant verschil maakt.

Het Cancer Care centrum hoopt door het vergroten van kennis en bewustwording een betere verbinding te realiseren met verwijzers in zowel de eerste als de tweede lijn van de gezondheidszorg op Aruba.

Deel dit artikel