Nieuws op Aruba

Aruba introduceert eerste veiligheidsplan voor carnaval 2024

ORANJESTAD – De Crisis Management Office CMO, voorheen bekend als het Bureau Rampenbestrijding heeft aan de vooravond van het carnaval het Veiligheidsplan voor Carnaval 2024 gepresenteerd. Dit plan markeert een primeur voor Aruba door een gestructureerde benadering van veiligheid tijdens het carnaval te introduceren.

Het CMO heeft in samenwerking met carnavalsorganisator SMAC en alle carnavalsgroepen gewerkt aan het opstellen van dit veiligheidsplan. De focus ligt op het waarborgen van de veiligheid van alle deelnemers en toeschouwers, met speciale aandacht voor het voorkomen van gehoorschade bij kinderen. Groepsleiders hebben individuele gesprekken gevoerd met het CMO en hebben de veiligheidsafspraken ondertekend, zich commiterend aan de gestelde normen.

Geluidsniveau’s

Een van de opvallende afspraken betreft het geluidsniveau van de muziekbands tijdens de parades. Voor kinderparades is een maximale geluidslimiet van 90dB vastgesteld, met de vereiste dat kinderen minimaal zeven meter van de luidsprekers blijven en oordopjes dragen.

Bij de grote parades, waarbij deelnemers zich bewust zijn van de risico’s en zelf verantwoordelijkheid dragen, is het maximale volume ingesteld op 120dB.

Het CMO zal tijdens de carnavalsperiode controles uitvoeren om naleving van de afspraken te waarborgen. Tot nu toe hebben alle muziekbands zich aan de geluidsnormen gehouden, en droeg 95% van de kinderen tijdens de parades oordopjes.

Drie jaar

Het plan is bedoeld om de komende drie jaar te dienen als leidraad voor alle openbare evenementen met meer dan 2000 deelnemers, waarna het geëvalueerd en bijgesteld zal worden.

Daarnaast zet het CMO een mobiel ziekenhuis langs de route van de parade in, bedoeld om deelnemers directe medische hulp te bieden en zo de druk op de spoedeisende hulp van het Horacio Oduber Hospital te verminderen.

In de aanloop naar de laatste weken van het carnaval roepen de overheid en het CMO alle bands en groepen op om de gemaakte afspraken na te leven en het welzijn van de carnavalisten voorop te stellen.

Deel dit artikel