Economie

Aruba kent prijsstijgingen in bijna alle sectoren

ORANJESTAD – De meeste producten op Aruba zijn het afgelopen jaar in prijs gestegen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft deze week de cijfers van mei gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de prijzen in mei met bijna drie procent zijn gestegen, vergeleken met mei vorig jaar. Negen van de twaalf sectoren lieten een prijsstijging zien.

De grootste stijgingen werden gemeten in de sectoren “Communicatie” (achttien procent), “Restaurants en hotels” (zes procent), en “Onderwijs” (25 procent). 

De prijsdalingen in de sector “Transport” (vier procent) en enkele andere sectoren zorgden voor een gedeeltelijke compensatie van de prijsstijgingen. De daling in de transportsector werd voornamelijk veroorzaakt door een prijsdaling van bijna 12 procent in de categorie “Aankoop van voertuigen”, wat nauwelijks effect heeft op de inflatie (0,6 procentpunt).

De stijging in de sector “Communicatie” kwam door een prijsstijging van 21 procent in de categorie “Telefoon- en faxdiensten”. In de sector “Wonen” was de stijging voornamelijk te wijten aan een prijsstijging van vijftien procent in de categorie “Onderhoud en reparatie van woningen”.

De sector “Restaurants en hotels” kende een prijsstijging van zes procent, voornamelijk in de categorie “Buiten de deur eten” (vijf procent). De sector “Voeding en niet-alcoholische dranken” zag een stijging van twee procent in de categorie “Voeding”, en in de sector “Onderwijs” stegen de prijzen voor “Voorschoolse en basisonderwijs” met 43 procent en “Voortgezet onderwijs” met 32 procent.

De gemiddelde prijs van een vat olie steeg met bijna 12 procent van $71,86 in mei 2023 naar $80,41 in mei 2024. De energie-index steeg met 0,3 procent, en de indices voor benzine (bijna 1 procent) en diesel (drie procent) lieten ook stijgingen zien. De indices voor elektriciteit en water bleven onveranderd.

In de sector “Voeding en cateringdiensten” steeg de index met drie procent. De index voor “Voeding thuis” steeg met twee procent, waarbij vooral de categorieën “Suiker, jam en andere zoetigheden” (elf procent), “Overige voedingsproducten” (vijf procent), “Niet-alcoholische dranken” (vier procent), “Fruit” (vier procent), “Melk, kaas en eieren” (drie procent) en “Groenten” (drie procent) aanzienlijke stijgingen lieten zien. De grootste daling werd gemeten in de categorie “Vis en zeevruchten” (vier procent). 

Deel dit artikel