Aruba

Arubaanse leerkrachten klaar voor alfabetisering in Papiaments

ORANJESTAD – Schoolhoofden en leerkrachten van groep 3 van het basisonderwijs zijn klaar voor het lezen en schrijven in het Papiaments voor het komende schooljaar 2024-2025. Dan beginnen scholen met lezen en schrijven in het Papiaments, en zullen leerlingen ook Nederlands leren op een manier die past bij het kind dat op Aruba woont.

Onlangs vond de laatste studiedag plaats voor schoolhoofden en leerkrachten van groep 3 van het basisonderwijs. De Directie Onderwijs Aruba (DEA) startte in november 2023, in overleg met de schoolbesturen, een voorbereidingsprogramma voor deze groep. De eerste informatiesessie begon op 17 november 2023, waarbij informatie werd gedeeld en verschillende Professionele Leergemeenschappen (PLG’s) werden gevormd.

Ze werden goed voorbereid op de introductie van lezen en schrijven in het Papiaments. Deze bijeenkomsten vonden plaats onder begeleiding van de DEA in samenwerking met het Centrum voor Voortdurende Professionele Ontwikkeling (CDPC) van het Pedagogisch Instituut Aruba (IPA).

De verstrekte informatie is bedoeld om schoolleiders en leerkrachten duidelijkheid en een beter inzicht te geven in wat deze verandering in de praktijk betekent. Het gaat onder andere om het onderwijsmateriaal voor Papiaments en Nederlands dat door het land Aruba ter beschikking wordt gesteld, en het verschil en de overeenkomsten tussen het leren lezen en schrijven in het Papiaments en het Nederlands.

Deel dit artikel