Gezondheidszorg

Tien dagbestedingscentra voor ouderen op Aruba openen dit jaar hun deuren 

ORANJESTAD – Nog dit jaar krijgt Aruba er tien dagverblijven voor ouderen bij. Deze zogenaamde Pasadia is gericht op het verbeteren van de levenskwaliteit van ouderen door hen sociale ondersteuning te bieden en de druk op het zorgsysteem te verlichten.

Pasadia-centra bieden ouderen de kans om deel te nemen aan diverse activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van hun voeding en sociale contacten. Het project streeft ernaar om de onafhankelijkheid van ouderen te behouden en de druk op informele zorgverleners te verminderen. Met dit programma kunnen ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen, terwijl de behoefte aan ziekenhuisopname en intensieve zorg afneemt.

Uitvoeringsconcepten

Het project kent drie verschillende uitvoeringsconcepten. Allereerst het volledig concept, waarin nieuwe locaties worden geopend en geëxploiteerd door een speciaal toegewijd team (gemarkeerd in zwart op de kaart). De vijf nieuwe locaties zijn in Oranjestad, FCCA Cunucu Abou, FCCA Paradera, Kibrahacha en Praktijk di Dokter in San Nicolas.

In een zogenoemd samenwerkingsconcept wordt gebruikgemaakt van bestaande faciliteiten en operaties van een bestaande instantie (gemarkeerd in blauw op de kaart). Het gaat om vier locaties in samenwerking met Cas Marie San Nicolas, Cas Marie Santa Cruz, S.A.B.A. Oranjestad en S.A.B.A. San Nicolas.

Tenslotte is er het satellietconcept, waarin instellingen opereren als een Pasadia-concept zonder overheidsfinanciering (gemarkeerd in groen op de kaart). Het Rode Kruis San Nicolas implementeert dit derde concept en traint haar team om te opereren als een Pasadia.

Ontstaan

Het Pasadia-project is ontstaan door de samenwerking van diverse organisaties zoals Wit Gele Kruis, FCCA, SABA, Buurtzorg, Cas Marie, YMCA en het Rode Kruis. Deze gezamenlijke inspanningen creëren een ondersteunende omgeving waarin ouderen volgens betrokkenen waardig kunnen leven en kwalitatieve zorg kunnen ontvangen.

Deel dit artikel