Nieuws op Aruba

Aruba houdt zich aan de afspraken

ORANJESTAD – In tegenstelling tot de situatie op Curaçao en Sint Maarten, is de huidige regering niet van plan zich te verzetten tegen de afspraken die vorig jaar met de Nederlandse regering werden gemaakt in het kader van de financiële steun. Het gaat goed met de economie, maar niet goed genoeg om zonder de steun uit Nederland te kunnen.

,,Aruba is afhankelijk van de liquiditeitssteun uit Nederland en dat blijft voorlopig zo. We hebben dus geen enkele andere keus dan ons aan de afspraken te houden en dat doen we ook.” Demissionair minister-president Evelyn Wever-Croes benadrukte dat de regering niet klakkeloos volgt wat Nederland dicteert: ,,We hebben intensief overleg over de steun. Daarbij zijn er twee trajecten, die van het Landspakket, de uitvoering en die van het toezichtsorgaan Coho. Momenteel zijn we druk bezig met de invulling van de uitvoeringsagenda voor het derde kwartaal. Dat is noodzakelijk, willen we in juli over geld kunnen beschikken voor het derde kwartaal.”

Dat de steun met voorwaarden komt, vindt ze normaal. ,,We hebben geld kunnen lenen tegen nul procent rente. Wel komt het geld met voorwaarden en sommige daarvan zijn draconisch. Dat betekent echter niet dat we weglopen. We blijven overleggen en proberen elkaar te vinden. Het Arubaanse volk heeft de steun nodig.”

Deel dit artikel