Nieuws op Aruba

Parke Arikok gaat riffen monitoren


ORANJESTAD – Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA) organiseert deze week haar eerste Coral Reef Monitoring Workshop. Dat gebeurt samen met trainers afkomstig van andere Caribische eilanden die horen bij het Koninkrijk der Nederlanden. De deelnemers leren de vaardigheden aan om in de toekomst de gezondheid van koraalriffen te kunnen monitoren. 

Het koraalrif is een ecosysteem met mogelijk de hoogste biodiversiteit van alle ecosystemen op aarde. Koraalriffen beschermen de kusten tegen stormen en vormen een broedplaats voor tal van soorten die van belang zijn voor de visserij. Koraalriffen staan ook aan de basis van de witte zandstranden van Aruba waar toeristen vanuit de hele wereld van komen genieten. 

Koraalriffen en hun bewoners worden echter in toenemende mate bedreigd. Interimparkmanager, Sietske van der Wal, is blij om eindelijk te kunnen beginnen met het verzamelen van data. ,,We zijn het enige eiland in het Koninkrijk dat de gezondheid van de koraalriffen nog niet structureel monitort en met deze workshop verwerven we de vaardigheden om dit voortaan zelf te kunnen doen.” Het plan is om elke twee jaar de koraalriffen te monitoren om zo de gezondheid van de Arubaanse koraalriffen te beoordelen. 

Deel dit artikel