Nieuws op Aruba

Parlementaire delegatie naar Nederland

ORANJESTAD – Statenvoorzitter Juan ‘Ady’ Thijsen (MEP) en de Statenleden Ricardo Croes (RED) en Richard Arends (AVP) zijn afgereisd naar Den Haag. Daar wonen ze vergaderingen over de geschillenregeling bij. Op 1 juni debatteert de Eerste Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties over dit wetsvoorstel. 

Opvallend is dat de politici een reis van tien dagen maken, terwijl de verkiezingscampagne in volle gang is. Thijsen staat op de kandidatenlijst van MEP op de dertiende plaats. Croes is lijsttrekker voor RED. Arends is niet meer verkiesbaar, hij heeft laten weten dat hij voorlopig niet verder gaat in de politiek. 

De Geschillenregeling stelt een procedure vast voor situaties waarin de landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden het niet met elkaar eens zijn over fundamentele zaken. Er wordt al jaren gedebatteerd over het voorstel dat op nogal wat kritiek kan rekenen vanuit de Caribische delen van het Koninkrijk. Daar is de heersende opvatting dat de regeling in het nadeel is van de kleinere landen en daarom niet acceptabel. De Raad van State heeft ook veel inhoudelijke problemen met het wetsvoorstel, waarin de Nederlandse regering uiteindelijk de doorslaggevende stem heeft. 

Deel dit artikel