Nieuws op Aruba

Bedrijven gebaat bij soepeler deviezenregels

ORANJESTAD – De Kamer van Koophandel (KvK) vindt de versoepeling van de deviezenrestricties een grote opluchting voor veel bedrijven. ,,Er kan weer geïnvesteerd worden en dat stimuleert de economie.”

In maart vorig jaar werden de mogelijkheden om geld over te maken naar het buitenland drastisch ingeperkt. Volgens de KvK een begrijpelijke beslissing, maar wel een die zware druk op het bedrijfsleven legde. ,,Het werd moeilijker om in het buitenland te investeren of andere financiële transacties te verrichten, zowel voor de lokale bedrijven als voor de burgers.” Deze week maakte de Centrale Bank van Aruba (CBA) versoepelingen bekend.

De KVK schreef onlangs in een brief aan CBA begrip te hebben voor de beslissing van een jaar geleden, maar drong wel aan op afschaffing: ,,Van de deviezen die normaliter uit het toerisme afkomstig waren, bleef nog maar een kwart over. Over de duur en de ernst van de pandemie was toen nog niets bekend. Logisch dat de bescherming van de monetaire en financiële stabiliteit op de eerste plaats kwam. Het was echter steeds de bedoeling dat de maatregelen tijdelijk zouden zijn.” 

De KvK stelde vast dat de deviezenreserves al sinds het vierde kwartaal van 2020 omhoog gaan en drong daarom aan op versoepelingen: ,,We hebben er vertrouwen in dat onze economie zich stap voor stap herstelt en dat de introductie van fiscale hervormingen en vernieuwingen op het gebied van de arbeidsregelingen meer kansen zullen creëren voor bedrijvigheid in het nieuwe normaal.” 

Deel dit artikel