Nieuws op Aruba

Alle Amerikanen moeten worden getest

Foto – Queen Beatrix International Airport

ORANJESTAD – Met 63 nieuwe gevallen en totaal nu 349 actieve coronabesmettingen, neemt de druk op de regering om nieuwe maatregelen te nemen toe. Die blijven uit, op aanscherping van de vereisten voor Amerikaanse toeristen na.

Met ingang van 1 augustus is een negatieve coronatest weer een verplichting voor alle reizigers, afkomstig uit de Verenigde Staten. Dat land is toegevoegd aan de lijst van hoog risicolanden. Op dit moment zijn volledig gevaccineerde toeristen vrijgesteld van de testverplichting, maar dat vervalt dus. 

Voor de ingezetenen verandert voorlopig niets. “We gaan niet meteen met maatregelen komen zoals we vorig jaar deden. Het is aan elke burger om zich te beschermen”, zegt demissionair premier Evelyn Wever-Croes. Volgens haar is ondanks de sterke toename van het aantal besmettingen, de situatie in het ziekenhuis onder controle. 

De reactie onder de toeristen met een reservering was direct na de aankondiging te merken. ATA-directeur Ronella Croes zegt dat er een tendens is dat toeristen weer reizen afzeggen of uitstellen. “Dit is wat we van hotels horen en andere operators. Hoeveel kunnen we nu nog niet zeggen, die cijfers krijgen we nog.” Uit een recente enquête blijkt overigens dat meer dan 80 procent van de toeristen is gevaccineerd.

Directie Volksgezondheid is vooral bezorgd over de gezondheidssituatie onder kinderen. “Er is nog geen vaccin voor hen, dus zij hebben geen enkele optie. We merken dat nu meer kinderen tegelijkertijd meerdere virussen – niet alleen Covid, maar ook andere aandoeningen aan de luchtwegen- hebben. Dus de hygiëne, bescherming van deze groep is niet goed.” Ouders van kinderen tot twaalf jaar krijgen het advies om extra op te letten en voorzorgsmaatregelen te nemen. 

Daarnaast is er de oproep aan alle mensen die zich nog niet hebben laten vaccineren om dat zo snel mogelijk te regelen. Van de vijftig nieuwe besmettingen van gisteren waren er 31 niet gevaccineerd. Daarnaast hadden vijf personen slechts een prik gehad.

Deel dit artikel