Nieuws op Aruba

Besparen op zorgkosten alleen levert hoofdpijn op

ORANJESTAD – Het lukt Kabinet Wever-Croes maar niet om pijnloos vijf miljoen florin per maand te besparen op de zorg. Die korting is door Nederland verplicht gesteld als een van de voorwaarden voor de financiële steun in het kader van de coronacrisis. 

Het afgelopen jaar hebben alle zorgverleners 5,5 procent moeten inleveren op hun budget. Omdat vooral de kosten van geneesmiddelen de pan uitrijzen, besloot de regering vanaf januari van 2021 de positieve lijst van geneesmiddelen aan te passen. Na maatschappelijke protesten dat deze maatregel vooral mensen met een smalle beurs trof, werd de bezuiniging afgeblazen.

Vorige week heeft demissionair premier Evelyn Wever-Croes als formateur gesprekken gevoerd met zorgverleners en te horen gekregen dat de rek eruit is. Geen van hen ziet nog kansen om langer door te gaan met de lagere vergoeding, zonder dat de zorg daar zwaar onder lijdt. Dat betekent dat de vereiste zestig miljoen op jaarbasis niet wordt gehaald.

In een recent gesprek met het College Aruba financieel toezicht (CAft) heeft de bewindsvrouw gemeld dat er wel bezuinigd wordt op de zorg, maar niet met de botte bijl, waardoor minder wordt bespaard. Het CAft wees erop dat een mogelijkheid is om de positieve lijst door te voeren en een oplossing te bedenken voor de mensen die hun geneesmiddelen echt niet zelf kunnen betalen.

Deel dit artikel