Nieuws op Aruba

Lange wachttijden voor medische ingrepen

ORANJESTAD – Momenteel ontbreken de financiële middelen om personeel aan te nemen in het ziekenhuis, waardoor er lange wachttijden zijn voor sommige poli’s. Bij urologie bedraagt die zes maanden, bij reumatologie zeven maanden en voor de maag-darm-lever-poli negen maanden. Longgeneeskunde spant de kroon met tien maanden wachttijd.

Om het Horacio Oduber Hospital (HOH) financieel gezond te maken is een extra financiële input van 33 miljoen florin nodig. Daarnaast is een structurele verhoging van 15 miljoen florin nodig boven op het huidige budget van 192 miljoen. Dit laatste bedrag wordt op dit moment 5,5 procent gekort vanwege de COVID-crisis, als onderdeel van de afspraken in het landspakket in ruil voor leningen uit Nederland. 

De korting van 10.6 miljoen florin op het budget kan volgens de ziekenhuisdirectie niet worden opgevangen zonder te snijden in het aanbod van zorg, de hoeveelheid zorg aan te passen, het personeelsbestand verder te belichten, secundaire arbeidsvoorwaarden voor iedereen en bijzondere vergoedingen voor artsen aan te passen.     

Ongedocumenteerde patiënten doen ook een beroep op de zorg, maar betalen daar niet voor. Het ziekenhuis heeft inmiddels ruim 10 miljoen florin aan rekeningen uitstaan van deze groep mensen. Dit drukt enorm het budget van het ziekenhuis. Het ziekenhuis vraagt al een geruime tijd het ministerie van justitie deze kosten op zich te nemen en aan het ziekenhuis te vergoeden. Tevergeefs tot nu toe, waardoor de Arubaanse bevolking er eigenlijk voor betaald en zelf minder zorg kan krijgen. 

Deel dit artikel