Nieuws op Aruba

Rechter stopt uitbreiding Ocean Villas

Foto – Ocean Villas Aruba

ORANJESTAD – De rechter heeft via bouwactiviteiten bij Ocean Villas in Savaneta verboden, zolang daar geen bouwvergunning of aanlegvergunning voor is verstrekt. Er mag op het land en in het water niets worden geconstrueerd.

Ocean Villas heeft in het verleden vakantievilla’s in zee gebouwd, die worden verhuurd aan toeristen. Wegens het grote succes besloot eigenaar Osyth Alistaire het resort uit te breiden. Daarvoor kreeg het bedrijf in 2019 het recht op optie op een stuk grond naast het huidige complex. Probleem is echter dat de uitbreidingsplannen invloed hebben op een terrein dat staat geregistreerd als beschermd natuurgebied en begroeid is met mangroves. Mangroves zijn beschermde boomsoorten en mogen zelfs niet worden gesnoeid. Om redenen van natuurbehoud werden aanvragen voor bouwvergunningen afgewezen. Eind maart verstrekte de overheid opeens een bouwvergunning, ondanks een negatief advies van Directie Natuur en Milieu en zonder de verplichte milieueffectrapportage.

Omdat het natuurgebied onder verantwoordelijkheid van Parke Nacional Arikok valt, protesteerde deze stichting tegen de werkzaamheden. Buurtbewoners, verenigd in Fundacion Proteccion y Conservacion di Commandeursbaai y Vecindario verzetten zich al eerder tegen de uitbreiding. Ze spanden samen een kort geding aan tegen Land Aruba, J.O.B. Leisure & Events en J.O.B. Holding & Management. De eis luidt dat er geen bouwvergunning wordt verstrekt en dat er geen werkzaamheden plaatsvinden. De rechter heeft die laatste eis toegewezen, met een dwangsom van 10.000 florin per dag dat dat toch gebeurt.

Deel dit artikel