Nieuws op Aruba

Staking bij Elmar

ORANJESTAD – Het personeel van Elmar wil niet langer salaris inleveren zonder compensatie. Om die eis kracht bij te zetten legden de werknemers gisteren twee uur lang het werk neer.

Sinds ruim een jaar wordt bij alle mensen in dienst van de overheid, dus ook bij personeel van staatsbedrijven, 12,6 procent ingehouden op hun salaris. Dat is een eis van Nederland in ruil voor liquiditeitssteun. De bedoeling was dat dat geld gebruikt zou worden om mensen te ondersteunen die door de coronacrisis hun baan zijn kwijtgeraakt. Er werd al eerder protest aangetekend tegen de kortingen, maar de rechter bepaalde dat de inhoudingen legitiem zijn, omdat het algemeen belang tijdens een crisis zwaarder weegt dan de individuele belangen van de werknemers. 

Volgens de leider van vakbond STA, Diego de Cuba, hebben de werknemers recht op compensatie, maar wil Elmar het gesprek daarover niet aangaan. Volgens hem krijgen medewerkers van andere staatsbedrijven extra vakantiedagen in ruil voor de korting op hun salaris. Daarnaast vindt hij de korting niet meer vanzelfsprekend, nu het beter gaat met de economie van Aruba. 

Deel dit artikel