Nieuws op Aruba

Aruba strijdt tegen witwassen

ORANJESTAD – Vandaag is een delegatie van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) op het eiland om de maatregelen tegen witwassen en terrorismefinanciering tegen het licht te houden. Alle overheids- en semi-overheidsbedrijven die werkzaam zijn op het gebied van antiwitwassen en de bestrijding van terrorismefinanciering (AML/CFT), hebben ijverig gewerkt aan de voorbereiding van de beoordeling.

Vorige week vond een bijeenkomst plaats met organisaties uit de particuliere sector, ter voorbereiding op de “Mutual Evaluation of Aruba”.

Demissionair minister-president Evelyn Wever-Croes, als voorzitter van de Nationale AML/CFT Stuurgroep, overziet alle inspanningen om Aruba’s financiële systemen te beveiligen tegen witwassen, financiering van terrorisme en aanverwante misdaden.  

De Nationale Risicoanalyse (NRA) is in oktober 2018 van start gegaan onder auspiciën van de Wereldbank. Op 23 maart 2021 heeft de regering van Aruba een rapport gepubliceerd van de twee Nationale Risicobeoordelingen (NRA) op het gebied van witwassen. Als voorzitter van de National AML/CFT Steering Committee heeft Wever-Croes ook de rapporten National Risk Assessment Report, Terrorist Financing (TF) en Proliferation Financing (PF) goedgekeurd.

“Deze bijeenkomst is essentieel voor Aruba en voor de organisatie die u vertegenwoordigt. Het is voor het welzijn van Aruba dat wij ons verplichten om zo effectief mogelijk te blijven samenwerken tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Als minister-president en voorzitter van de Stuurgroep AML/CFT wil ik u oprecht bedanken voor het werk dat door ieder van u en/of instellingen en werkvelden is verricht.

Wij moeten er gezamenlijk voor zorgen dat Aruba de evaluatie met succes doorstaat. De particuliere sector heeft een essentiële rol in deze uitdaging. Ik begrijp dat in sommige gevallen de toepassing van de normen vervelend kan zijn. Aruba dient echter aan deze normen te voldoen om een goede internationale reputatie te behouden als land dat geen witwaspraktijken en financiering van terrorisme accepteert.

Door de handen ineen te slaan, overheid en particuliere sector, kunnen wij het witwassen van geld en de financiering van terrorisme effectief bestrijden. Wij hopen en vertrouwen erop dat wij ook volgende week tijdens het bezoek ter plaatse en in de toekomst op uw steun kunnen rekenen”, benadrukte Wever-Croes tijdens haar toespraak woensdagochtend.

Deel dit artikel