Nieuws op Aruba

Bubali vogelreservaat onder druk

Foto – Aruba Tourism Authority

ORANJESTAD – Stankoverlast, muggenplagen en milieuvervuiling. Volgens de vereniging van bezitters van timeshares, ATSA, gaat het niet goed met de Bubaliplas. Door de sterk verouderde en gebrekkig functionerende rioolwaterzuiveringsinstallatie is het water dat de plas instroomt van zeer slechte kwaliteit, met alle gevolgen van dien voor het milieu en de leefomgeving van de vogels. 

In het overigens droge landschap van Aruba ligt midden in de hotelzone een oude salinja, die sinds 1972 permanent zoet water bevat. Dit water is afkomstig van de rioolwaterzuiveringsinstallatie, die daar toen werd gebouwd. Er is inmiddels al jaren sprake van stankoverlast. Het water dat de plas instroomt is van slechte kwaliteit. De dierenwereld in het water staat aan grote stress bloot met gevolgen voor de vogelstand. 

Van oorsprong was het gebied een zoutpan, maar sinds 1972 is het uitgegroeid tot een van de belangrijkste rust-, broed- en foerageergebieden voor vogels van het hele Caribische gebied. Het 50 hectare grote Bubali vogelreservaat bestaat uit twee zoetwatermeertjes (Kleine Plas en Grote Plas) die omzoomd worden door rietpartijen en mangrovevegetaties. De meren zitten boordevol met visjes, salamanders, kikkers en insecten. Mede door deze overvloed aan prooidiertjes fungeert het reservaat als een magneet voor talloze vogelsoorten. Daarnaast groeien er in het natuurgebied volop bloemen en planten.

Naast de lokale vogels leven er meer dan tachtig verschillende trekvogels in het Bubali vogelreservaat. Aalscholvers, meerkoeten, schaarbeken, bruine pelikanen, grote zilverreigers, kleine purperreigers, koereigers, meeuwen, eenden, fregatvogels, ibissen, naaktoogduiven, geoorde treurduiven, gewone grondduiven, Caribische zwaluwen, gele zangers, suikerdiefjes, maïsparkieten, tropische spotlijsters, oranje troepialen, gele troepialen, groene kolibries zijn veelvuldig in Bubali waar te nemen.

Het reservaat heeft een overdekte observatietoren waar de vogels vooral bij zonsopkomst en zonsondergang kunnen worden gespot. De uitkijktoren bevindt zich aan de noordzijde van het vogelreservaat. 

Hoe lang het natuurreservaat nog als zodanig bestempeld mag worden, is de vraag. ,,Het water dat de plas instroomt is niet goed gezuiverd. Het zit vol schadelijke bacteriën, die ook de zee kunnen bereiken en zo ook voor het leven in de zee en de mens een gevaar betekenen. Er hangt continu een nare stank en het stikt er van de muggen. Aruba heeft betere milieuwetgeving nodig om af te dwingen dat het rioolwater op een verantwoorde manier wordt verwerkt”, aldus ATSA in een brief aan formateur Evelyn Wever-Croes. Volgens de organisatie zijn de problemen al jaren bekend, maar hecht de regering er geen prioriteit aan.  

Deel dit artikel