Nieuws op Aruba

Combinatie van humanitaire hulp en optreden tegen drugstransporten

ORANJESTAD – De kustwacht Caribisch gebied is een kleine week geleden begonnen met een hulpoperatie voor het door een zware aardbeving getroffen Haïti. In de dagen daarvoor werden nog verschillende drugstransporten onderschept.

Het Dash vliegtuig van de Kustwacht heeft de afgelopen dagen verschillende vluchten naar Haïti gemaakt. De Dash vervoert tijdens deze vluchten defensiepersoneel en middelen naar het eiland, dat zwaar getroffen is door een aardbeving. Het defensiepersoneel gaat op Haïti hulpverlening geven in het rampgebied.

Stationsschip Zr.Ms. Holland is inmiddels volop bezig met hulpverlening op Haïti. Het patrouilleschip stoomde op 20 augustus op naar het door een aardbeving getroffen eiland. Even daarvoor wist de marine in enkele dagen meer dan 2.160 kilo cocaïne van de markt te houden. Dit gebeurde in een Amerikaans-geleid samenwerkingsverband dat zich richt op internationale drugsbestrijding. De vangst van de contrabande is pas woensdag bekend gemaakt.

Een van de onderscheppingen was mogelijk na een tip van de Kustwacht Caribisch gebied. Die ontdekte een verdachte go-fast. De NH90 maritieme gevechtshelikopter, gestationeerd aan boord van de Holland, ging erop af. Een scherpschutter van het Korps Mariniers schoot vervolgens de drie buitenboordmotoren kapot. Dat was noodzakelijk nadat stopsignalen en waarschuwingsschoten niet het gewenste effect hadden.

Eenmaal tot stoppen gebracht stapte een gecombineerd team van de US Coast Guard en het Korps Mariniers de go-gast op. Het team haalde de overboord gegooide drugsbalen uit zee. Het ging om meer dan 1.000 kilogram cocaïne.
Hierna was Zr.Ms. Holland betrokken bij een vangst van ongeveer 800 kilogram cocaïne. Ook deze drugs waren aan boord van een go-fast. Na te zijn getipt voer de Holland erheen. Het aan boord aanwezige United States Law Enforcement Detachment maakte van deze interceptie een succes en nam de cocaïne in beslag.

Enkele dagen later was het weer raak. Opnieuw zette het marineschip de boordhelikopter in om een go-fast tot stoppen te dwingen. Dat lukte na stopsignalen en waarschuwingsschoten. Er is vervolgens zo’n 360 kilo overboord gegooide cocaïne uit het water gehaald. De verdachten zijn later overgedragen aan de US Coast Guard voor vervolging in de Verenigde Staten.

Deel dit artikel