Nieuws op Aruba

Hoge aantal doden onder Arubaanse gevaccineerden in ziekenhuis baart zorgen

Door Caribisch Netwerk – Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Maar liefst vier patiënten met corona zijn woensdag overleden in het Horacio Oduber Hospital. Geen van hen was gevaccineerd. Dat is een verschil met de voorgaande weken, waarin ook mensen overleden die wel volledig waren gevaccineerd tegen corona.

Na een succesvolle vaccinatiemarathon afgelopen zondag waarbij 2119 mensen hun eerste coronaprik kwamen halen en zo’n veertig hun tweede, is Aruba nog steeds bezorgd. Met relatief het hoogste aantal coronadoden ter wereld afgelopen week, blijkt dat het sterfpercentage (23 procent) onder Arubaanse patiënten die zijn gevaccineerd ongekend hoog is. Het betreft Arubanen die met complicaties zijn opgenomen in het ziekenhuis en daar overlijden. Dus niet de totale coronasterfte op het eiland. 

Sharline Koolman, hoofd van de dienst besmettelijke diensten erkent dat er zorgen zijn. “We zijn zeker bezorgd over het aantal doden onder degenen die wel zijn gevaccineerd. Dat is hoog in vergelijking met de andere eilanden. Nederland en Amerika zijn hier ook bezorgd over en daarom doen we nu onderzoek naar de oorzaken.” Volgens Koolman kan een rol spelen dat Aruba bijna uitsluitend het vaccin Pfizer/BioNTech heeft gekregen en andere landen een combinatie van verschillende vaccins. “We denken ook aan onderliggende ziekten. Maar als je Aruba vergelijkt met Curaçao dan zit daar niet veel verschil in, terwijl daar het aantal doden onder gevaccineerden dus niet zo hoog is als hier. Onderzoek moet meer duidelijkheid geven.”

Deel dit artikel