Nieuws op Aruba

Ondernemers zetten discussie over beleid voor niet-gevaccineerden op scherp

Comerciante Uni Aruba

ORANJESTAD – ,,De zorg staat onder grote druk door mensen die de zin van vaccineren betwijfelen. Toch is een feit dat vaccineren mensen voor tachtig procent beschermt tegen een besmetting en zeker tegen zeer ernstige gevolgen daarvan. Nu ruim zestig procent van de volwassenen is gevaccineerd, wordt duidelijk dat de ongevaccineerde groep een onevenredig beslag legt op de zorg, met ernstige gevolgen voor degenen die wel zijn gevaccineerd.”

De ondernemers die zich verenigd hebben in de organisatie Comerciantenan Uni Aruba (CUA), eisen dat de regering met beleid komt ten aanzien van de mensen die zich zonder duidelijke reden niet laten vaccineren. ,,Deze mensen zorgen voor een oneerlijke en scheve situatie. Ze leggen beslag op de zorg, zodat gevaccineerde mensen die wachten op een operatie, deze niet kunnen krijgen, met alle gevolgen van dien. De kwaliteit van de zorg op Aruba heeft zwaar te lijden onder de keuze om niet te vaccineren. Mensen die gevaccineerd zijn en noodzakelijke medische zorg nodig hebben, worden naar Colombia gebracht, ver van hun familie en geliefden.”

CUA vindt het wrang dat de mensen die niet geloven in de effectiviteit van de medische ontwikkelingen, wel een beroep doen op de zorg als ze ziek worden. ,,Ze geloven niet in corona, houden zich niet aan de voorschriften en krijgen voorrang voor een bed op de Intensive Care, als ze dan ziek worden. Het kan toch niet zo zijn dat een verkeersslachtoffer overlijdt, omdat iemand die tegen vaccineren is, corona krijgt en een bed bezet houdt?”

De ondernemers vinden dat de keuze voor vaccineren niet gelijkgesteld moet worden met het nemen van een pijnstiller als je hoofpijn hebt. ,,Het gaat om een beslissing die grote invloed kan hebben op het leven van anderen. In dit geval kan een besluit van iemand om zich niet te laten vaccineren, betekenen dat een ander ziek wordt. Daarmee gaan de gevolgen veel verder dan voor het individu zelf.” Een collega blootstellen aan een dodelijk virus ligt volgens CUA op hetzelfde niveau als het weigeren om beschermende middelen te gebruiken bij gevaarlijke arbeidssituaties. Omdat daarvoor wel een wettelijk kader bestaat, wil de organisatie dat de overheid zoekt naar juridische mogelijkheden om de moeilijke situatie te verhelderen. ,,De gevolgen van niet-vaccineren door individuen zijn groot. De economie lijdt schade, want de medische kosten zijn enorm. Bedrijven moeten sluiten, de werkloosheid neemt toe en de financiële crisis van de overheidsfinanciën verergert. Daarom mag en kan vaccineren niet langer beschouwd worden als een persoonlijke keuze. Ondernemers moeten beleidsregels krijgen om de gevaccineerde medewerkers en de klanten te kunnen beschermen tegen de mensen die vaccineren niet nodig vinden. De gevolgen zijn gewoon te groot.”

Deel dit artikel