Nieuws op Aruba

Bezoek minister-president in New York vooral in teken pandemie

ORANJESTAD – Minister-president Evelyn Wever-Croes woonde tijdens het korte werkbezoek aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York negen cruciale en vruchtbare vergaderingen bij, met name over het herstel van de pandemie.

Premier Wever-Croes en minister-president Mark Rutte van Nederland hadden een ontmoeting met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres. Rutte bracht naar voren wat de prioriteit van Nederland is voor de landen van het Koninkrijk der Nederlanden. Wever-Croes benadrukte het belang van Aruba als onderdeel van de Small Island Development States (SIDS), om de steun van de Verenigde Naties te blijven ontvangen, zeker nu Aruba herstellende is van de pandemie.

Wever-Croes had ook een ontmoeting met de Hoge Vertegenwoordiger voor Kleine Eilandstaten, Courtenay Rattray, en de Speciale Adviseur van de Secretaris-Generaal voor Klimaatactie, Selwin Hart. Deze twee ontmoetingen waren van cruciaal belang omdat, hoewel Aruba deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden, Nederland aanzienlijke schenkingen doet aan de Verenigde Naties. Als gevolg daarvan kan Aruba geen donaties van de VN ontvangen, omdat wij deel uitmaken van een donorland.  De Verenigde Naties zien echter in dat ze Aruba op een andere manier moeten helpen. Gezamenlijk hebben zij enkele afspraken gemaakt en de VN zal personeel beschikbaar stellen om Aruba hierbij te helpen.

Op vrijdag 24 september  heeft de premier deelgenomen aan de Algemene Vergadering waar Rutte de visie van het Koninkrijk der Nederlanden naar voren heeft gebracht. Hij gaf de visie van Nederland op de ontwikkelingen tijdens de pandemie en het herstel na de pandemie. De aanwezigheid van Aruba als onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden in de Algemene Vergadering was wat dit onderwerp betreft van essentieel belang.

Wever-Croes ontmoette tijdens de Algemene Vergadering ook de eerste vrouwelijke minister-president van Barbados, Mia Motley. De moeder van Motley is geboren op Aruba. Zij voerden diepgaande gesprekken en realiseerden zich dat er veel overeenkomsten zijn tussen Aruba en Barbados.

De premier was ook aanwezig toen Nederland een SDG-studio schonk aan de Verenigde Naties. De Verenigde Naties waren zeer dankbaar voor deze gift. Vervolgens had de bewindsvrouw een ontmoeting met de Nederlandse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Joke Brandt. Zij legde de visie van de nieuwe regering uit en de steun van de ambassade bij het verkrijgen van meer kansen en economische ontwikkeling voor Aruba.

“Wij willen economische groei op Aruba en er liggen hier veel kansen. Ik ben blij dat ik kan werken met vrouwen op sleutelposities. Voor mij is het essentieel om aan ons plan te werken. Wij hebben ons Masterplan “Repositioning Our Sails” gepresenteerd en zijn nu op zoek naar geïnteresseerde partijen om ons te helpen onze economie te ontwikkelen”, aldus Wever-Croes.

De bewindsvrouw presenteerde ook het energiebeleid van Aruba om de mogelijkheid te onderzoeken partners te vinden die Aruba kunnen helpen deze visie uit te voeren. Aruba werkt ook samen met de UN Women, de afdeling van de Verenigde Naties die zich bezighoudt met de rechten en posities van vrouwen aan Aruba’s genderbeleid en de rol die de ambassade hierin kan spelen is essentieel.

De minister-president had ook een ontmoeting met de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) als belangrijkste thema’s investeerders. NFIA ondersteunt internationale bedrijven bij het vestigen of uitbreiden van hun bedrijf in Nederland. Wever-Croes presenteerde de uitdagingen die Aruba heeft en de mogelijkheden die het biedt. NFIA gaat onderzoeken hoe ze  Aruba kan helpen bij het verwerven van directe buitenlandse investeringen. 

Tenslotte had de minister-president een ontmoeting met Rutte over het gemeenschappelijke agendapunt van alle premiers in New York. Daarnaast bespraken zij ook de situatie op Aruba. Minister-president Rutte feliciteerde Aruba met haar nieuwe regering. Zij spraken over de gevolgen van de COVID-19 pandemie voor Aruba, en met name over de financiële uitdagingen waarvoor Aruba zich gesteld ziet.

Deel dit artikel