Nieuws op Aruba

Opleiding verpleging schiet te kort

ORANJESTAD – ,,We zijn al sinds 2011 bezig om voor elkaar te krijgen dat de verpleegopleiding aansluit bij de vereisten van een modern ziekenhuis, maar er verandert niets. Er zit niet anders op dan een andere partner te zoeken die wel gekwalificeerd personeel kan afleveren.”

Directeur Jacco Vroegop van het Horacio Oduber Hospital (HOH) heeft het helemaal gehad met de school voor middelbaar beroepsonderwijs EPI. Die heeft een afdeling waar verpleegkundigen worden opgeleid, maar volgens het HOH zijn de afgestudeerden absoluut niet in staat om op het gewenste niveau te functioneren als ze aan het werk gaan in het HOH. ,,Er gaat veel tijd en energie in zitten, voordat ze het werk echt kunnen doen.” Hij reageert in een interview met Noticiacla op het verzoek van de nieuwe minister van Volksgezondheid, Endy Croes, die de betrokkenen verzocht nog een jaartje geduld te hebben. ,,De minister is nieuw.”

In de afgelopen tien jaar heeft de leiding van de EPI keer op keer beloofd om de opleiding te verbeteren. ,,Tot nu toe zien we daar niets van”, stelt Vroegop. De directeur van de school, Ryan Maduro, beschouwt de kwestie niet als een conflict, maar als een traject van verandering dat vertraging oploopt. Hij wijst op het gebrek aan gekwalificeerde mensen en middelen, waardoor de school niet kan doen wat nodig is. Maduro vraagt zich wel af waarom de studenten goed genoeg zijn om stage te lopen in het HOH, maar blijkbaar niet goed genoeg voor betaald werk.

Deel dit artikel