Nieuws op Aruba

‘Nieuw ziekenhuis op andere plaats was beter geweest’

ORANJESTAD – De directeur van het Horacio Oduber Hospital (HOH), Jacco Vroegop, vindt met de wijsheid van nu dat het goedkoper en handiger was geweest om te kiezen voor een geheel nieuw ziekenhuis op een andere plaats, in plaats van de gedeeltelijke nieuwbouw in combinatie met renovatie van het oude gebouw. 

Nu het enorme verbouwings- en uitbreidingsproject in de eindfase verkeert, maakt Vroegop in Noticiacla LIVE de balans op. Hij heeft sinds een kleine twee jaar de leiding in het HOH en was niet betrokken bij de jarenlange discussies, die uiteindelijk leidden tot het lopende project. ,,Wat nu wordt uitgevoerd kost meer dan het dubbele van de 300 miljoen florin die was begroot. Ook levert het verbouwen van het oude ziekenhuis, terwijl het werk gewoon doorgaat, enorm veel overlast op.”

Vanwege corona en door problemen bij de uitvoerders ligt het werk vrijwel stil. ,,Dat kost die bedrijven veel geld aan boetes. Per 1 november gaan ze weer volop aan het werk.” Dat betekent voor een aantal afdelingen dat ze moeten verhuizen van het oude naar het inmiddels gerenoveerde deel van het HOH. ,,Het is de bedoeling dat eind 2022 of uiterlijk begin 2023 alles helemaal klaar is.” In februari wordt een tijdelijk gebouw neergezet op het ziekenhuisterrein. Dat is bedoeld voor het onderbrengen van 33 coronapatiënten. 

Filosoferend over de overlast die het project met zich meebrengt voor de dagelijkse gang van zaken in het ziekenhuis, weet Vroegop zeker dat vanuit dat oogpunt nieuwbouw op een andere plaats veel sneller en handiger was geweest. Gezien de grondprijzen in de toeristische regio, waar het ziekenhuis staat, is hij ervan overtuigd dat dat ook veel goedkoper zou zijn uitgevallen.  

Deel dit artikel