Nieuws op Aruba

Restauratie voormalige “Botica Aruba”

Foto’s – Stichting Monumenten Fonds Aruba

ORANJESTAD – Recentelijk, in aanwezigheid van de minister van Cultuur, heeft de Stichting Monumentenfonds (SMFA) de oplevering gevierd van de restauratie van het monument aan de Steenweg 19, voorheen bekend als de Botica Aruba en El Mercado.

Voorlopig is alleen de buitenkant van het pand gerenoveerd aangezien Stichting Monumentenfonds nog geen huurder voor het pand heeft gevonden. Zodra ze een huurder hebben, gaan ze aan de slag met de renovatie van het interieur op basis van de wensen van de huurder.

Over het algemeen zijn er enkele vooraf vastgestelde vereisten voordat de SMFA een gebouw kan kopen. Een van de vereisten is dat de SMFA een lange termijn huurder beschikbaar moet hebben voordat zelfs een monument wordt verworven. Het proces om dit gebouw te verwerven was uitzonderlijk omdat ze nog steeds geen huurder hebben. Het monument is zonder huurder aangekocht om eventuele sloop van het historische gebouw door particuliere organisaties te voorkomen.

Het pand aan de Steenweg 19 is een beschermd monument en is in 1925 gebouwd door Addison Winfield Croes. In 1935 vestigde Croes zich samen met Gustave Nouel in het gebouw “Botica Aruba” en dit diende de gemeenschap als apotheek tot 1985 toen zij de apotheek sloten. Het gebouw werd aangekocht door de eigenaren van Palais Hindu en in 1993 vestigden zij in hetzelfde gebouw “El Mercado”.

Nu, zes jaar nadat het pand door de SMFA was aangekocht, is het gelukt om de buitenkant te restaureren en terugbrengen in originele staat conform de constructie in 1925. De buitenkant van het gebouw is zeer gedetailleerd en bevat veel decoratieve elementen. Ze heropenden het balkon van het gebouw en brachten alle gingerbread (koekhuis) versieringen terug, zowel rond de ramen als op het balkon. Door de aankoop van het monumentale pand kan de SMFA het bestaan ​​van het monument aan de Steenweg 19 garanderen voor toekomstige generaties.

Deel dit artikel